BRUNO DE BOUVERE DOMINEERT 40ste PAASSCRABBLE IN TIELT

Chipka Aalst toont zich beste club

Rudi Ailliet

Blanco Tielt bereidde zich voor op een feestelijke 40ste editie van de Paasscrabble. Een enthousiaste ploeg voorzag de speelzaal van tafels, stoelen, grote en kleine paaseieren, jubileumpralines en een chocoladerijke prijzentafel. De toog werd ingevuld en de jurykamer ingericht, taarten en broodjes deden hun intrede, de koffie werd geproefd. En toen rinkelde de telefoon. We kregen de mededeling dat Marleen, de echtgenote van voorzitter Joseph Vandaele, zopas was overleden. Blanco Tielt was in rouwstemming en startte de interclub met een minuut ingetogen stilte.

In 1983 organiseerde de Tieltse club in zijn vierde bestaansjaar zijn eerste paasinterclub. Er meldden zich 48 spelers uit zes verschillende clubs present. Flora Seynaeve uit Koksijde klopte Izegemnaar Stefaan Rosselle, toen nog lid van Blanco Tielt. Jan de Ridder (Heureka Mechelen) werd 4de, Marc Baelde 12de (Vandalen Schoten) en die twee spelers waren er op 30 maart 2024 nog altijd bij. In 2020 en 2021 moest de Paasscrabble omwille van corona van de kalender afgevoerd worden. Vorig jaar namen 99 spelers deel (van 114 ingeschrevenen!) en voor de 40ste editie liep de teller op naar 121 van wie er uiteindelijk 117 deelnamen, afkomstig uit 24 verschillende clubs.

Spelleidster Chantal Naessens stuurde de zaal op weg met BZENTCT waaruit enkel CENT voor 18 punten gepuurd kon worden. Met EXJES en PEUNEND klommen de puzzelaars net boven de 100 punten. In die lage scores kwam vlug verandering want de scrabbles TRACHOOM en PEDALOS dreven de max steil de hoogte in. De eerste alles-af was slechts voor enkele spelers weggelegd, net als andere mogelijkheden BOOMCAR en SARCOOM. Naast PEDALOS waren nog zeven andere scrabbles mogelijk en dat was voor velen een opluchting. Tijd voor wat rust kwam er met TURK, ZUWEN en ELFJE. In de 9de beurt bleek GENOTENE de meeste punten van 4 scrabbles op te leveren, zijnde 86. Voor liefst 19 spelers wachtte hier een nulscore. De eerste helft van de partij werd afgerond met FISHY.

Bruno De Bouvere (Ypsilon Heist) leidde met 541 op 572 voor Jan De Ridder (536), Omer Van Hoecke (Fair Play Destelbergen, 528), Bert Leyssens (Chipka Aalst, 521) en Stefaan Roels (Littera Tessenderlo, 505). Twintig spelers haalden bij de rust meer dan 80 %. Veel stof om na te praten en dat kon bij een drankje en een lekker stuk taart.

BEDE fungeerde als opwarmertje voor een alweer puntenrijk gestoffeerde tweede helft. Meteen daarop kwam de 4de scrabble eraan met SMOSSEND. Er waren nog vijf andere mogelijkheden om alle letters op het bord te deponeren maar sommige spelers zochten het te ver en liepen tegen de lamp; 20 nullen was het verdict. Na DALE en ZEILT kwam scrabble nummer 5 eraan met MONTEREN. Met WANE en LEKE kwamen we bij DRAVIK terecht, een beurt die 13 gokkers fataal werd. En wat doe je met een vrije D en de letters AO*VNGR? Inderdaad: daarmee vorm je GRONDVAT, een 9x die liefst 176 punten waard bleek te zijn. Sommigen waagden zich tevergeefs aan GRONDVAL of GRONDVAK. Met QUE werd de partij besloten en de teller stond op 1152 punten.

De overwinning was voor Bruno De Bouvere (1087, 94,36 %) die William Callewaert (Chipka Aalst, 1054, 91,49 %) en Bert Leyssens (1053, 91,41 %) achter zich liet. De reekswinnaars waren (I) William Callewaert, (II) Christine Vandewalle (Ypsilon Heist, 11de met 932, 80,90 %), (III) Nana Van Den Bossche (Quercus Ronse, 15de met 925, 80,30), (IV) Linda Laureys (’t Peirt Dendermonde, 12de met 930, 80,76 %) en (V) Danielle Boerjan (Die Score Brugge, 50ste met 821, 71,27 %). De cluboverwinning was voor Chipka Aalst (William Callewaert, Bert Leyssens en Monique Antheunis), dat zich met 13 plaatspunten de betere toonde van Ypsilon Heist (25) en Littera Tessenderlo (41).