Inhoud scrabbledoos en afroepalfabet

Hoe duplicate scrabble in zijn werk gaat kom je te weten onder het item 'aan de slag'. Hier gaan we er verder op in hoe het er aan toe gaat op een clubwedstrijd.

Zorg ervoor dat de 102 letterblokjes in je scrabbledoos de juiste puntenwaarde hebben en het aantal per letter klopt:

6x A: 1pt, 2x B: 3 pt, 2x C: 5 pt, 5x D: 2 pt, 18x E: 1 pt, 2x F: 4 pt, 3x G: 3 pt, 2x H: 4 pt, 4x I: 1pt, 2x J: 4 pt,
3x K: 3 pt, 3x L: 3 pt, 3x M: 3 pt, 10x N: 1 pt, 6x 0: 1 pt, 2x P: 3 pt, 1x Q: 10 pt, 5x R: 2 pt, 5x S: 2 pt,
5x T: 2 pt, 3x U: 4 pt, 2x V: 4 pt, 2x W: 5 pt, 1x X: 8 pt, 1x Y: 8 pt, 2x Z: 4 pt. + 2 blancoblokjes

!!! Bij oude scrabbledozen kunnen deze aantallen en puntenwaarde verschillen. Corrigeer ze met behulp van plakkertjes !!!

Om misverstanden te vermijden werden aan de letters codenamen toegekend die verplicht dienen gebruikt te worden op interclubs, kampioenschappen, clubbekerwedstrijd en interland. De meeste clubs gebruiken deze codenamen ook op de clubwedstrijden. In het begin is dit een beetje wennen, maar je wordt het vlug gewoon. De eerste letter van de codenaam is de letter die je uit je scrabbledoos mag nemen.

De codenamen zijn:
Amsterdam - Brussel - China - Denemarken - Egypte - Frankrijk - Griekenland - Hongarije - Italië - Japan- Kenia - Luxemburg - Marokko - Noorwegen - Oostenrijk - Portugal - Quebec - Roemenië - Spanje - Tunesië - Utrecht - Venezuela - Waterloo - Xantippe - Ypsilon - Zweden

Sommige clubs beschikken over een groot bord of maken gebruik van een beamer, waarop de letters getoond worden en waarop je ook kan nagaan of de plaats waar een gevonden woord gelegd wordt, overeenstemt met de plaats van het woord op je eigen bord.

De spelleider roept de letters tweemaal af. Na de tweede afroeping gaat de denktijd in. De reguliere denktijd bedraagt 3min: na 2'30" klinkt een belsignaal, waarna je nog 30" de tijd hebt omchronometerje woord (IN DRUKLETTERS) en coördinaten te noteren op je beurtbriefje (zie uitleg hieronder). Na die 30" klinkt opnieuw een belsignaal en worden de beurtbriefjes opgehaald. Je hebt nu tijd om je woord en coördinaten op je wedstrijdblad te noteren.

Wie deelneemt aan een clubwedstrijd ontvangt vanwege de club een scoreboekje, bestaande uit 22 beurbriefjes en een wedstrijdblad. Immers, het spel is sowieso afgelopen na 22 beurten, ook indien er nog meer dan 7 letters voorradig zijn in de doos. Dit laatste geldt ook voor interclubs, kampioenschappen en de interland.

Beurtbriefjes en wedstrijdblad

Bij ontvangst van je scoreboekje dien je de beurtbriefjes in de rechterbovenhoek nog te nummeren met het spelersnummer dat je toegekend wordt en je spelersnummer en naam in te vullen op het wedstrijdblad.

Op je beurtbriefje is de schrijfrichting van je woord van het allergrootste belang: dit moet hetzelfde zijn als de richting van het woord dat je gevonden hebt (horizontaal of verticaal). Zo niet krijg je onverbiddelijk een nulscore toegekend. Ook de coördinaten dienen correct te zijn. Foutieve coördinaten leiden ook tot een nulscore, telfouten daarentegen mag je maken. Nadat de beurtbriefjes opgehaald zijn noteer je je woord, coördinaten en schrijfrichting (H of V) in de desbetreffende kolom op je wedstrijdblad. De wedstrijdbladen worden pas na de wedstrijd opgehaald. Let wel: enkel de beurtbriefjes tellen mee voor de uitslag, het wedstrijdblad is enkel bedoeld ter controle voor degene die de nacontrole uitvoert, zodat hij verbeteringen kan aanbrengen en je behaalde punten en procent kan invullen.

Maak je hier echter niet al te druk om indien je in het begin hierdoor regelmatig een nulscore oploopt: ook ervaren scrabbelaars overkomt het wel eens dat ze hier nog tegen zondigen.

Laten we dit nu duidelijk maken met een voorbeeld. Veronderstel nu dat Alfred Butts wil deelnemen aan een wedstrijd en hij krijgt het spelersnummer 1. In beurt 1 worden de letters FIQTEMS getrokken. Hij vormt hiermee FIETS op D8 voor 28 p. In de tweede beurt worden de letters WYSATED getrokken. Hij vormt hiermee WISTE op E7 voor 22 pn.

De beurtbriefjes worden op de volgende manier ingevuld:

beurt 1      beurt 2

Het wedstrijdblad wordt op de volgende manier ingevuld:

wedstrijdblad

Enkele scrabbletermen

  • plakker: je legt een woord op het bord en tegelijkertijd met verscheidene letters van dat woord vorm je nieuwe woorden.

Aan de hand van een voorbeeld wordt dit duidelijk:

Neem nu ons voorbeeld van hierboven. Op het bord ligt reeds fiets op D8. In de 2de beurt gebruik je 5 van de 7 letters nl. W,S,A,T,E en je vormt hiermee het woord WASTE.

Je kan deze 5 blokjes op 2 verschillende plaatsen plakken:

- door waste te leggen op C7, horizontale richting en tegelijkertijd de woorden af, si, te en et te vormen

of

- door waste te leggen op C9, horizontale richting en tegelijkertijd de woorden fa, is, et en te te vormen

scrabblebord10    scrabblebord11

  • negenklapper of negenmaal: je vormt een woord op het bord waarmee je 2 donkerrode blokjes van 3x woordwaarde gebruikt
  • viermaal: je vormt een woord op het bord waarmee je 2 lichtrode blokjes van 2x woordwaarde gebruikt
  • alles af: een scrabble m.a.w. je hebt alle 7 letters gebruikt
  • 10-lijn of D-lijn: een woord dat op die lijn begint
  • hazen: briefjesophalers
  • soloscrabble: slechts 1 speler vond een scrabble
  • scrabblesolo: er zijn verschillende mogelijkheden om een scrabble te vormen maar slechts 1 speler vond de scrabble met de hoogste score

Hoeveel bedraagt het lidgeld?

De clubs bepalen zelf hoeveel het lidgeld bedraagt. De start van een seizoen verschilt van club tot club, maar over het algemeen start het seizoen ofwel op 1 juli ofwel op 1 september.

Wat is er in het lidgeld inbegrepen?

  • mogelijkheid tot deelname aan clubwedstrijden en clubactiviteiten
  • mogelijkheid tot deelname aan interclubs en kampioenschappen
  • NTSV-verzekering tegen persoonlijke ongevallen
  • mogelijkheid om het tijdschrift 'de Woordenaar' uitgegeven door het NTSV, op papier te ontvangen
  • mogelijkheid om de nieuwsflash te ontvangen
  • een 2-letterwoordenlijstje  dat je bij je mag hebben tijdens de wedstrijd
  • een scoreboekje en wedstrijdblad per wedstrijd waaraan je deelneemt
  • na iedere wedstrijd gebeurt een nacontrole en wordt er een klassement opgemaakt
  • sommige clubs geven ook een eigen clubblad uit waar je dan uiteraard ook recht op hebt als lid van die club
  • op het einde van het seizoen worden de kampioenen van de verschillende klassementen (varieert van club tot club) gevierd. Misschien ben jij daar in de toekomst ook bij?
  • een toffe sfeer en hersengymnastiek

Wat moet ik zelf meebrengen?

  • een scrabbledoos met scrabblebord en 102 letterblokjes (als het even kan de letterblokjes alfabetisch rangschikken). Voor aantallen en puntenwaarde per letter
  • een leeg blad
  • een balpen (geen rode!)

Waar vind ik informatie over de clubs?

Surf naar de rubriek 'NTSV-CLUBS'. Klik op 'CLUBS' en klik op een naam van een club: je vindt er alle nuttige gegevens van die club. 

Heb je ergens in je drukke agenda nog een gaatje vrij én je houdt van dit woordspelletje, ga dan gerust eens op verkenning bij een club, geheel vrijblijvend. Ze zullen je er graag te woord staan en op al je vragen antwoorden. Proef er eens de sfeer van een clubwedstrijd en speel eens mee!

Je bent er van harte welkom!