JAN DE RIDDER WINT 28ste IC AALST

Jan Van Herpe

Enthousiast en goed gemutst -zou het droge weer met de zachtere temperatuur er voor iets hebben tussen gezeten?- meldden 105 deelnemers zich tijdig aan voor de 28° IC van Chipka Aalst, in zaal De Bron te Lede. De bron van … alvast wat gegniffel toen bleek dat ‘die van Chipka’ alweer voor een kwinkslag hadden gezorgd, ditmaal door de tafelnummering op z’n kop te zetten.

Net voor aanvang van de partij nam NTSV-voorzitster Chantal, bijna met tranen in de ogen, het woord om de zaal te melden dat, wegens geen spontane kandidatuur, de Woordenaar die na het einde van de IC zou verdeeld worden, de allerlaatste zou zijn. Dit mocht toch niet gebeuren…

Spelleider Jan vond daarna dat het tijd was om te scrabbelen en stak onmiddellijk het vuur aan de lont. Iedereen merkte het BRANDJE op en wist ook nog eens de juiste plaats aan te duiden, meteen alle 105 spelers op kop met het maximum, een unicum in het IC-wereldje? Er diende snel geblust te worden en gelukkig wist een 14-tal de REGENPUT te lokaliseren. Waren zij een deel van de groep van 29 REDDENDE engelen? Hier gaf de jury de doorslag, er kon immers ook gekozen worden voor BEDDENDE (4x), DENDERDE (21x) of WEDDENDE (2x). Deze beurt leverde welgeteld 38 verschillende vondsten op. 3 beurten gespeeld, 3 scrabbles op het bord, nog 7 spelers met het maximum. Intussen waren jammer genoeg een 12-tal nullen afgeroepen, wat was het leuk om achteraan in de zaal te zitten, wist men snel of men pech had of niet…

Zou er een vier-op-een-rij aankomen? Zowat de helft van de zaal bad tot de Heer (KYRIE) en diende hiermee tevreden te zijn met 39 (3x13) ptn als beste score. Een tweede maal 3x13 ptn scoren lukte in beurt 5 alleen Dirk Van den Herrewegen (INFLIK). Dirk werd getrakteerd op lekkers. Zou er een derde maal 3x13 ptn kunnen gescoord worden? De lettertrekking zorgde alvast voor de mogelijkheid (M3V ASESSEN), in de zaal vond een elftal soelaas met OASES voor 36. De trekking van beurt 7 bevatte o.a. de “X” en deze werd, net zoals de “Y” uit beurt 4, onmiddellijk weggelegd, ditmaal voor 43 ptn op I7V met TAXA (mv v TAXON). Zou de “Q” straks hetzelfde lot beschoren zijn?

Intussen was het al van beurt 4 geleden dat één van de blanco-blokjes getrokken werd, meteen het sein voor de spelleider om ze allebei uit het letterzakje te halen, met de combinatie R*NO*VA als opgave, en wat gepuf / geblaas in de zaal als reactie. De jury zou hier wel wat werk mee hebben. Er was in de zaal tijd om de winnaar van de puzzel van de vorige Woordenaar te loten. Marc Voet mocht de prijs ontvangen, hij was één van de meer dan 20 die vond dat we, ook bij het scrabbelen, best “BIJ DE PINKEN ZIJN”. Nadat de jury de 27 verschillende vondsten had gesorteerd, en de hoogst mogelijke zet niet terugvond, koos ze voor ONTVAART (AANVOERT scoorde even hoog), een x3 die zowaar 1 puntje meer opleverde dan de x4 VOORNAMEN, meteen de 4e scrabble van de partij. Hier werd echter de x2, OPVANGER (+2), gemist.

De daaropvolgende beurt kwam voor de 1e maal Chipka (of is het toch China?) uit de letterzak, samen met de 5e blanco. Het werd voor 43 spelers een GEVECHT om toch 38 ptn te sprokkelen, hoewel nog 2 ptn extra te scoren waren met VEUGELE op F14H. Bijna was de pauze in zicht, maar toch nog even zweten (alhoewel in de zaal sommigen eerder rillingen voelden als gevolg van de overactieve luchtinstallatie). Het spelbord en de getrokken letters lieten niet toe een 5e scrabble te vinden (o.a. een vrije R kon geholpen hebben om KAKSTERS of STAKKERS te leggen). Hier was wel de mogelijkheid om voor de 3” maal 3x13 ptn te scoren met KASSE op N5V.

Tijdens de pauze werden de rijsttaartjes vlot verorberd, maakte men gebruik om buiten even een frisse neus te halen, wat hebben ‘die van Chipka’ toch vaak geluk met het weer was daar te horen. In de jurykamer even nog geen tijd om te pauzeren, de tussenstand diende opgemaakt te worden.

Voor de proclamatie van die tussenstand nam NTSV-voorzitter Chantal voor de 2e maal het woord, … ditmaal met het heuglijke nieuws dat de Woordenaar niet zal verdwijnen en dat Godelieve voorlopig verder de eindredactie voor haar rekening neemt. Er werd opgeroepen dat elkeen probeert z’n steentje bij te dragen. Wat zou een vereniging zijn zonder een tijdschrift?

Voor het aanvatten van het 2e wedstrijddeel bleek dat de partij verre van gespeeld was: leider Herman Vanackere totaliseerde 590 op 597 punten, gevolgd op 1 pnt door Jan De Ridder en op plaats 3 Luc Steels met opnieuw 1 pnt minder. Vanaf plaats 4 (579 ptn) t.em. plaats 25 (562 ptn) zat nooit meer dan 1 pnt verschil. Alles was nog mogelijk, aandachtig blijven en vooral de nul proberen te vermijden was de boodschap, hoewel de spelleider dit niet mocht rondzeggen, dit zou later in de partij blijken.

Was de topzet in beurt 11 van de hand van één of andere NOZEM? Het was een groep van 28 die toch 33 ptn wist te verzamelen, vele anderen (70 spelers) scoorden 32, 31, 30, 29, 28 of 27 punten.  Het bleef “close”. Wie in beurt 12 wist dat REEK niet alleen te verlengen is met de S maar ook met de T, kon tot 42 ptn scoren met NOEMT op O1V. Tijd voor de “Chipka-beurt”, beurt 13, met als 1e letter uit het letterzakje: C, net zoals in beurt 9 in combinatie met een blanco. Alweer kwam de “zware” letter meteen op het bord, dankzij een duo, in opleiding in de keuken?, dat COMMIS voor 51 punten op het bord schikte, zowaar 4 ptn meer dan de MEDOCS. Vanaf nu volgde er in ELKe beurt een blanco bij de getrokken letters. Beurt 14 was, net als de vorige beurt, bron van creativiteit, waardoor in de jurykamer telkens 40 verschillende vondsten dienden ingegeven te worden. Beurt 15 zou ook wel de moeite worden, er diende immers voor de 2e keer met 2 blanco’s gespeeld te worden. Gelukkig duurde het geen EEUWTJE vooraleer het verdict vanuit de jurykamer terugkwam, meteen goed voor de 5e scrabble. Zouden er nog scrabbles volgen? Het bord gaf nog wat ruimte en enkelen FÖHNDEN meteen de haren, hopende straks op de foto te staan, na het vinden van de 6e scrabble. Met nog 13 restletters voor aanvang van de 17e beurt kon, dankzij een 7e scrabble, die beurt meteen de laatste zijn. Het mocht niet baten, de “negenklapper” zat er niet in. Voor 63 ptn kwam PELUWEN op het bord. Voor beurt 18 dienden er geen letters meer getrokken te worden, er diende gespeeld te worden met de 7 resterende letters. Geamuseerd meldde de spelleider dat tijdens deze IC de Q niet werd getrokken. Zou ze op het bord komen? Zij die dit wilden zagen enkele betere zetten over het hoofd. Voor de 2e maal werd er gesoleerd, ditmaal door Jan De Ridder die kwam RONDZEGgen dat we maar beter tot het einde ‘BIJ DE PINKEN ZIJN’.

In de jurykamer kon men aan de slag met de wedstrijdbladen: had iedereen goed geteld, was er meer afscheiding, wie zouden de reekswinnaars worden en hoe zag de top 10 en het podium er uit? Het verdict volgde d.m.v. projectie op het grote scherm waarbij elkeen snel kon zien waar men gestrand was. Reekswinnaars Nelly De Poortere (reeks V) en Linda Laureys (reeks IV) werden intussen geprijsd. De top-25 werd volledig geproclameerd tot net voor de top-10, met tussenin ook applaus en bijhorende prijs voor reekswinnaars Paul De Bosscher (reeks III) en Marc Stepman (reeks II) en verloting van de, door de sponsors aangeboden, tombolaprijzen. Naast de 2 solisten tijdens het scrabblespel was er nog een solist-jarige, Kristof D’Hondt, die eveneens een attentie kreeg.

Op naar de top-10, het doek opende zich op het scherm, traditioneel mochten deze spelers vooraan een attentie ontvangen en wachten voor de groepsfoto. Dat het spannend bleef en op een paar punten aankwam was duidelijk bij de top-5:

5e (1007) De Bouvere Bruno, 4e (1008) De Bouvere Bertrand, 3e (1009) Eikenaar Wesley, 2e (1010) Cornet Jan en winnaar, met zowaar 9 punten voorsprong (1019): DE RIDDER Jan.

Voor het meedelen van de winnende club werden door Chipka ook nog 3 (niet-cumuleerbare) prijzen voorzien voor spelers die, volgens hun eigen prestatie, heel goed hadden gepresteerd: de gelukkigen van dit “klassement”, dat bij Chipka de naam heeft van “beste dagprestatie”, waren: Rudi Franckaert (14e), Rita Meurrens (28e) en Christine Bossu (38e). Meer uitleg hierover volgt in volgende woordenaar.

Het podium van de clubs zag er als volgt uit:

3 (44 ptn) LITTERA Tessenderlo

2 (27 ptn) ’T PEIRT Dendermonde

1 (18 ptn) YPSILON Heist

Aan iedereen werd een behouden thuiskomst gewenst en op naar een volgende ontmoeting:

30/03 IC Blanco Tielt

01/05 Dameskampioenschap Fair Play Destelbergen

04/05 NTSV-IC te Bilzen

15/06 29e IC Chipka Aalst