22ste DAMESKAMPIOENSCHAP IN DEINZE

ingericht door Fair Play Destelbergen

GERDA VAN MIERLO DAMESKAMPIOENE 2024


FAIR PLAY DESTELBERGEN KAAPT DE CLUBTROFEE WEG

Paul De Bosscher

62 vrouwen uit het hele Vlaamse gebied offerden deze mooie zonnige dag op om een wedstrijd te komen scrabbelen op “hun dameskampioenschap”.

De inrichting door het team van Fair Play was weer pico bello! Een prijzentafel rijkelijk gevuld met drank, waardebons uit het Kruidvat en bloemen fleurden dit dameskampioenschap op. Net als vorig jaar was er de gratis tombola met een prijs voor alle deelneemsters en helpers. Hoe Nadine het doet om zoveel sponsorprijzen in de wacht te slepen blijft voor ons een raadsel en voor haar waarschijnlijk haar geheim, maar is ten zeerste bewonderenswaardig.

Het spel met Boardkeeper gespeeld waarbij ook de trekking door de computer gebeurde, leverde een fenomenaal resultaat op. CITEREN in beurt 1 (86 pt), CITERNE kon ook, en REEUWSEN in beurt 2 (116 pt) zetten alles al in vuur en vlam. In die tweede beurt vormden de meesten wel SNEEUWEN voor 78 punten.  Reeuws staat in Van Dale als “een lijklucht hebbend, slecht van smaak”. Het werkwoord  reeuwen kan eveneens, hoewel je het niet vindt in Van Dale online, maar wel in een eerdere versie. SLAVEN en MAX waren tussendoortjes om vervolgens naar BESCHOLD (92 pt.) te gaan, verleden tijd van beschelden, wat berispen, uitschelden betekent. Een scrabble die alleen Maria D’Hondt van Synthese Menen had.

Na HENG en INDAMME in beurten 6 en 7, kwam men tot de vierde scrabble VETZAAD (95 pt). Zaadvet werd ook gevormd, maar leverde voor sommigen een spijtige nul. Vetzaad komt evenmin in Van Dale online voor, maar vind je ook terug in een oudere versie. Het is  letterlijk vet, gewonnen uit zaad alsook, (gewestelijk), zaad van veldsla. In de 9de beurt soleerde Hilde GOEDFROOT van Homerus Gent die de T achter kinds plaatste en zo de 2e solo van de dag wegplukte. We gingen dan naar de pauze met de 5de scrabble, voor 103 punten SKYPETE. Hoewel skypen stilaan vervangen geraakt door andere mediaprogramma’s vooral op de GSM, blijft het woord natuurlijk bestaan.

Aan de pauze stond Rita Van De Ven van Littera Tessenderlo aan de leiding, gevolgd door Christine De Beule van ’t Peirt Dendermonde en Gerda Van Mierlo, eveneens van Littera. De teller stond op 695 punten.

Beurt 11 was voor een ander gezelschapsspel, RISK, om daarna scrabble nummer 6 te vormen, ZOUTBERG ( 104 pt). BERGZOUT bracht minder op. Eenvoudig, maar toch door velen gemist, was RACENDEN voor 95 punten, DECENNIA kon ook voor minder.  Beurt 14 deed nauwelijks onder met VERVROEG voor 86 pt. In deze beurt werden 9 verschillende scrabbles gevormd.

BOFFEN, WOU, QATS en PLUNJE, samen goed voor nog eens 159 punten, maakten een maximum van 1172 punten. En dan werd hier nog een scrabble gemist in beurt 15, namelijk BOUFFANT (een pofmouw, poffende broekspijp).

Dameskampioene 2024 werd uiteindelijk GERDA VAN MIERLO, van Littera Tessenderlo met 964 punten of 82,25 %. Zij kreeg als eredames SUSAN GEENS van HEUREKA Mechelen met 905 punten en MARIA D’HONDT van SYNTHESE Menen met 902 punten.

Winnaressen in de reeksen: Gerda Van Mierlo (Littera Tessenderlo) in reeks I, in reeks II Susan Geens (Heureka Mechelen), in reeks III Hilde Goedefroot (Homerus Gent), in reeks IV Linda Laureys (’t Peirt Dendermonde), in reeks 5 Maria d’Hondt (Synthese Menen).