image001

 

Kom steeds goed op tijd: niets is slechter voor je concentratie dan je vlug vlug te moeten installeren op het moment dat de wedstrijd begint. 10 min. te vroeg is geen overbodige luxe. Zorg dat je letters alfabetisch gerangschikt zijn.

 

image002

Schrijf zo vlug mogelijk een eerste woord op je kladblad, samen met de score en de coördinaten en doe dit telkens je een hogere score vindt. Zo voorkom je een black-out als de tijd om is.

 

image003

Probeer je tussen de beurten in te concentreren op je bord: let bv. op een letter- of woordwaarde die in beide richtingen kan gebruikt worden door een woord voor- of achteraan te verlengen, door een plakker,... Immers, ieder gelegd woord biedt telkens weer nieuwe perspectieven om aan te bouwen.

 

image004Leg enkel woorden waarvan je min of meer zeker bent, beter dan te gokken met het risico nullen te scoren. Eenvoudige woordjes kunnen soms een verrassend hoge score opleveren!

 

image005

Bekijk regelmatig het grote bord vooraan om na de trekking je letters en na iedere beurt het gelegde woord te verifiëren. Zo voorkom je verrassingen (én nullen).

 

image006Besteed veel aandacht aan de correcte coördinaten en schrijfrichting: elke fout hiertegen wordt met een onverbiddelijke nul bestraft! Een telfout daarentegen mag je wel maken.

 

image007

Geheugensteuntjes op je bord zijn toegelaten: persoonlijke trucjes (bv. knoopjes of klevertjes) om je aandacht te trekken op bepaalde plaatsen waar speciale combinaties mogelijk zijn in de volgende beurten.

 

image008

Leer het tempo aan door thuis te oefenen en limiteer daarbij de denktijd tot 2'30. Na een tijdje krijg je zo een ingebouwde klokzodat je meer relaxed zult kunnen spelen.

 

image009

Maak je niet druk als een door jou gelegd woord niet wordt goedgekeurd: de woordenlijst (SWL) is de enige scheidsrechter en heeft altijd gelijk. Troost je met de gedachte dat die nul jou niet meer zal overkomen maar anderen wellicht wel.

 

image010Laat je niet afschrikken of ontmoedigen door moeilijke woorden van andere spelers: er zijn er ook die jij wel kent en zij niet. Relativeer: je kan nooit zo goed zijn als alle andere spelers samen!

 

Je twijfelt nog of je meteen kan meespelen met de "echten"?

Weet dan dat iedereen bij de eerste partijen laag scoort. Laat je niet afschrikken door de hoge scores van je medespelers. Eens je de duplicate methode gewoon bent en je je de vele trucjes eigen hebt gemaakt, slaat de scrabblemicrobe genadeloos toe en laat ze je niet meer los.