ZILVEREN SCRABBLE-INTERLAND BELGIË - NEDERLAND

Ronny Rutten

Op 22 juni vond in Mechelen de 25e editie van de scrabble-interland plaats. De plaatselijke club Heureka was gastheer. Voorzitter Jan Wouters zorgde voor een prima zaal, een zestal helpers, ochtendlijke croissants en koffiekoeken, en een lekkere zelfbereide pastasalade als lunch. Een welgemeende pluim voor de Mechelse equipe! Ook Martine Driegelinck en haar Quercus-clubgenoten Nana Van Den Bossche en Paul De Bosscher, die met een flinke portie knowhow de jury- en wedstrijdleiderstaak vervulden, leverden uitstekend werk.  

Voor aanvang van de eerste wedstrijd bracht NTSV-bestuurslid Bert Leyssens in naam van de Belgische en Nederlandse scrabblebonden de boodschap dat de 25e editie van de interland meteen ook de laatste zou zijn. In het verleden werd het aantal geselecteerden per land als eens herleid van 30 naar 21 spelers. Ook de formule werd aangepast, teneinde de spankracht te vergroten. Beide bonden moesten echter vaststellen dat de belangstelling voor deze wedstrijd bleef tanen. Leeftijd, afstand, vervoer, krimpende ledenaantallen, dat alles maakte dat het samenstellen van een selectie steeds moeilijker werd. Beide bonden waren niet blind voor die vaststelling. Integendeel, ze vonden dat ze ernaar moesten handelen. En zo gebeurde ook: op 22 juni zou een punt gezet worden achter het interlandgebeuren.

Een klein wist-je-datje: alleen Jos Leyssens heeft deelgenomen aan alle interlands. Als Belg gaf hij 25x blijk van vaderlandsliefde door de Nederlanders te bekampen in hun gezamenlijke moedertaal. Proficiat Jos!

De voormiddagpartij had tot doel om na afloop de spelers van beide landen op te delen in een A- en een B-team. Men kon zich voor het A-team van zijn land selecteren door op het einde van de partij minstens 10 landgenoten achter zich te laten. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Maar liefst 38 spelers konden de drie scrabble-mogelijkheden benutten. TONGENDE, ZURENDE of ZEUREND, en ten slotte AFTOETSE of o.a. AFSTOTE en AFLOSTEN lagen inderdaad voor het oprapen. Het waren eerder nulscores die voor afscheiding zorgden. De Belgische ploeg liep daardoor averij op: Dirk Van den Herrewegen, in principe de sterkste aanwezige Belg, kon zich niet selecteren voor het A-team. Ook o.a. William Callewaert, Ronny Rutten en Herman Theys deelden Dirks lot. De overwinning was voor Jan Cornet (898 p.), met in zijn kielzog twee Nederlanders: Bert van der Loo (895 p.) en Floris van Ouwerkerk (894 p.).

In de allesbeslissende namiddagpartij lagen na zes trekkingen drie scrabbles op het bord: NADERING, HOUTEND en EENZATEN. In beurt 8 kreeg Floris van Ouwerkerk voor zijn soloscrabble WEGTORST 90 punten, terwijl tal van andere spelers ondervonden dat WEGSTORT niks waard was. In beurt 10 bracht QATS in aanbouw met –jawel–QAT 74 belangrijke punten op. Tijdens de pauze trakteerde Heureka de spelers nog op een zeer gewaardeerd ijsje. Na de spelhervatting volgden geen scrabbles meer, maar wel nog acht beurten van minstens 40 punten. De meest opvallende was YOGIN, een solo van Jos Leyssens. Na BOLWERK en FRANC werd de zilveren interland beëindigd met de slotzet PERKJE. Floris van Ouwerkerk (1026 p.) won voor Bert Leyssens (992 p.). Beide heren vonden maar liefst 17 van de 21 tops. Jan Cornet (978 p.) eindigde met 13 tops als derde.

De eindscore van beide landen werd bepaald door de plaatspunten van hun beste zes spelers:

  1. BELGIE 34 p. - Bert Leyssens (2), Jan Cornet (3), Susan Geens (6), Bertrand De Bouvere (7), Bram Wydooghe 8) en Gerda Van Mierlo (8) 
  1. NEDERLAND 62 p. - Floris van Ouwerkerk (1), Wesley Eikenaar (4), Carla Adelaar (12), Jeroen Kramer (14), Dennis Slemmer (15) en Marc Stepman (16)

Het Belgische B-team versloeg in de tweede wedstrijd het Nederlandse B-team, waardoor nog 5 bonuspunten aan België werden toegekend. Dit leidde tot volgende eindstand:

België     29 p.    -    Nederland     62 p.