SENIORENKAMPIOENSCHAP TIELT 2024

JAN DE RIDDER MOET KNOKKEN VOOR DE ZEGE

Rudi Ailliet

In een organisatie van Blanco Tielt vond op 10 februari het 26ste Seniorenkampioenschap plaats, het 17de onder NTSV-vlag. Met Jan De Ridder op de inschrijvingslijst was meteen duidelijk wie de te kloppen man was, maar pas in de slotfase kon de Mechelaar afstand nemen van een achttal concurrenten die ook de kaap van 90 procent rondden. Naast Jan De Ridder mochten Annemie De Waele, Nana Van Den Bossche, Antoin Meerschaert en Antonia Nimmegeers zich elk in hun klasse seniorenkampioen noemen. Zaterdag werd Danielle Boerjan uitgeroepen tot winnaar reeks V. Echter ontdekte het alziend oog van de VAR bij de definitieve nacontrole dat Danielle zich vergist had met de coördinaten: zij startte op G7/h i.p.v. G8/h, met een nulscore tot gevolg. Zaterdag werd dit niet opgemerkt omdat haar puntentelling netjes overeenkwam met de puntentelling van de computer. Op de IC Aalst zal Antonia haar prijs mogen ontvangen.

Bij het afsluiten van de inschrijvingen stonden er 84 namen op de spelerslijst maar in extremis kwamen er daar nog vier bij. In de laatste week voor de wedstrijd en de dag zelf haakten er echter vijf scrabbelaars af, zodat uiteindelijk 83 spelers aan de slag gingen. Blanco Tielt puzzelde in de kleine zaal van de Europahal een aanvaardbare tafelschikking bijeen, maar kreeg onverwacht vanwege de reservatiedienst van de Stad de grote zaal aangeboden. Dat maakte het allemaal een stuk comfortabeler en aangenamer voor alle deelnemers en zeker ook voor de organisatoren.

Spelleidster Chantal Naessens verwelkomde de denksporters en stuurde hen met ERLNDAO op pad, meteen goed voor de scrabble NAROLDE. Geen één zonder twee dacht zij en mocht uit OESEINR de alles-af SNOEIER op het bord invullen. 194 punten na twee beurten, het mocht gezien zijn. Met WE en GEBIGDE werd even een pauze ingelast maar met TONENDEN was het weer raak. KEZE was een mooi plakkertje en toen werd het grof geschut bovengehaald. TONNAGES leverde 94 punten op en dat was iets (of heel wat) meer dan 13 andere vondsten, gaande van AGNOSTJE en HANGSLOT, over ROTGANS EN STAROGEN tot en met NAOOGST en ONTGAST. De massa benutte DNPLKEP om met de O van TONNAGES de scrabble KLOPPEND te vormen. In beurt 9 verraste Antoin Meerschaert die massa door helemaal alleen met RONDKLOPPENDE een 4x te creëren en zo 88 punten te scoren! Hij voerde halfweg dan ook met terechte trots de rangschikking aan en kon na een rustig beurtje (met SLEF als max) van koffie en taart genieten.

Vijf scrabbles en een tussentijdse max van 643 punten lieten het beste voor de tweede helft vermoeden maar daar sloegen de optimisten de bal verkeerd. In de volgende negen beurten kwamen er slechts 427 punten meer bij, geen scrabbles meer, geen solo’s en op één beurt na niets boven de 48 punten. Soms lagen de max-zetten voor het grijpen, zoals met YAMS en KRUIMT, en op andere momenten was het plakken geblazen, zoals bij BEHEI, ZONEN, KAFT en NAS. De beste zet na de pauze en meteen ook de beslissende voor de einduitslag was LUXEHUT, geen scrabble maar toch goed voor 68 punten. De 19 zetten leverden een eindmax van 1070 punten op.

Jan De Ridder (Heureka Mechelen) bracht de achtervolgers weer in het kielzog van Antoin Meerschaert, wrikte zich los en liet het groepje knokken voor de ereplaatsen. De algemeen winnaar en winnaar klasse I hield met zijn eindscore van 1026 (95,89 %) toch 32 punten voorsprong over op Bertrand De Bouvere (Ypsilon Heist, 994 of 92,9 %) en 34 op Frans Symons (Littera Tessenderlo, 992 of 92,71 %). Verder volgden Willy Van Laethem (’t Peirt Dendermonde, 4de 985) en clubgenoot Dirk Van Den Herrewegen (5de 981), Antoin Meerschaert (Die Score Brugge, 978, 6de en winnaar IV), Annemie De Waele (Heureka Mechelen, 976, 7de en winnaar II), Marianne Van Den Nest (’t Peirt Dendermonde, 8ste 970), Rudi Franckaert (Ypsilon Heist, 9de 967) en Marc Seghers (’t Peirt Dendermonde 10de 962). Nana Van Den Bossche (Quercus Ronse) werd 12de met 956 punten en winnaar III, en Antonia Nimmegeers (Homerus Gent ) 51ste met 832 punten en winnaar V. Er waren 17 clubs vertegenwoordigd en de beste daarvan bleek ’t Peirt Dendermonde (17) voor Ypsilon Heist (26) en Littera Tessenderlo (29). De Dendermondenaars mochten toosten op hun zege met lekkere lokale biertjes die luisteren naar namen als De Poes, Tjolder en Ullewupper.