DIRK VAN DEN HERREWEGEN WINT MET RUIME VOORSPRONG 26ste IC AALST

IC AALST 27.08 (2)

Bert Leyssens

110 deelnemers en 16 helpers waren op 27 augustus in Lede aanwezig om de 26ste interclub van Chipka Aalst te beleven. Onder hen de 2 interclubnieuwelingen Myriam Galin en Don De Borger. Dankzij de vele externe helpende handen konden we Juliette Van Pottelbergh de eer geven als eerste Chipkat ooit om deel te nemen aan onze eigen interclub.

De jarige Marc Clauwaert zorgde ervoor dat quasi iedereen met KIEMDE mee aan de leiding stond na de eerste beurt, maar lang bleef deze tussenstand niet behouden. Het was een startschot voor nog 18 pittige beurten waarin maar liefst 5 trio’s, 1 kwartet, 1 duo en 1 solo gemaakt werden. In beurt 2 kwam met HEERZE, een trio van Jan Cornet, Herman Theys en Willy Van Laethem, meteen een verraderlijk woord op het bord, zowel voor de jurykamer als voor de spelers. De (stereotiepe?) dames Tina Verdonckt, Greet Moerman en Nana Van Den Bossche waren de anderen dan weer te slim af met TOEBREIDE, de eerste scrabble van de partij. Gelukkig waren er nog voldoende alternatieven om de schade te beperken.

In beurt 5 klonk INDIETJE dan weer meer als muziek in de oren van Jan Cornet, Stefaan Roels en Dirk Van Den Herrewegen, die met de 2e scrabble van de partij minstens 29 punten meer scoorden dan de rest van de zaal. 2 overgangsbeurten brachten ons bij de 3e scrabble van de partij, die alweer een triootje bleek te zijn. Dave De Schacht, Jan De Ridder en Dirk Van Den Herrewegen waren KEETBAAS van dienst. Behalve Herman Theys, die deze op een andere coördinaat legde, verloor de rest van de zaal terug minstens 36 punten. En nog waren de zware verliesbeurten niet gedaan.

In beurt 9 wisten 66 van de 110 spelers een geldige scrabble te vinden. 29 onder hen vonden het juiste woord, 27 daarvan legden dit ook op de juiste plaats (x9). De rest kwam meteen weer in een KANSLOZE positie om de overwinning nog binnen te rijven. Enkel Willy Van Laethem had nog een geldige x4 gevonden en wist zo de schade te beperken tot ‘slechts’ 65 verliespunten.

Al dit zware geschut bracht natuurlijk een uiteen geranseld deelnemersveld met zich mee aan de pauze: Dirk Van Den Herrewegen stond al 48 punten voor op Jan Cornet en 81 punten voor op Tina Verdonckt. De strijd om het sterkste geslacht was wel nog nagelbijtend. De top-10 was gelijk verdeeld met 5 dames en 5 heren.

Moest Frany Gregoor na de pauze misschien nog enkele frustraties WEGMEPpen? Hij mocht voor deze mooie solo in elk geval een lekker Aalsters Gillesbiertje in ontvangst nemen. Het spel kabbelde verder naar het einde, het kwaad was geschied voor de pauze. Nog vermeldenswaardig was het triootje in beurt 14 voor Herman Theys, Marianne Van Den Nest en Jan De Ridder met FLOR en het duootje in de 19e en laatste beurt van Dave De Schacht en Wesley Eikenaar met INEXACTER.

Dirk Van Den Herrewegen was de enige met 4 correcte scrabbles achter zijn naam en werd oververdiend de winnaar van het tornooi en reeks I. Jan Cornet bleef op de 2e plaats en Karin Van Linden (reeks II) wist alsnog Tina Verdonckt uit de top-3 te houden. De winnaar van reeks III, Rita Van de Ven, eindigde op een mooie 6e plaats. Op plaats 26 (=2x13, hoe kan het ook anders) werden zowel Nicole De Beule als Priscilla Van Der Heyden als koninginnen van reeks IV gehuldigd en Jean Donné was de laureaat van reeks V op een verdienstelijke 38e plaats.

Littera Tessenderlo, zoals altijd sterk in de breedte, wist dankzij Rita Van De Ven, Ronny Rutten en Stefaan Roels met 25 plaatspunten de snoepmand mee te nemen naar Limburg, voor ’t Peirt Dendermonde en Heureka Mechelen.

IC AALST 27.08 (4)

© 2015