NTSV-SCRABBLEWEEKEND WOLFHEZE 2019

IMG 20190914 072750 619

foto's

Ronny Rutten

Een half jaar geleden trokken twee NTSV-bestuursleden naar Wolfheze, gelegen aan de rand van het Veluwe-gebied. Naast valiezen droegen ze ook een prospectie-opdracht met zich mee, kaderend in voorlopig vage plannen om een weekend te organiseren voor de NTSV-leden. Wat internet deed vermoeden, werd ter plekke waar bevonden: hotel Buunderkamp was de geschikte locatie voor een kwaliteitsvol weekend waarin plaats was voor scrabble, lekker eten, zwemmen, sauna, wandelen, fietsen, en een bezoekje aan Arnhem. Luc Moelants werd bereid gevonden om zijn interesse voor WO II te delen met geïnteresseerde scrabblegenoten. Zij bezochten de beroemde Arnhemse Rijnbrug waarvoor duizenden geallieerden stierven, een plaatselijk museumpje, en ter afsluiting een terrasje. Ronny Rutten stippelde een wandeltocht uit, die de 24 meestappenden 3 uur lang zou confronteren met de Ginkelse heide en de omrandende bossen, waarbij werd stilgestaan bij de rol die het terrein speelde op het einde van WO II. De heide had haar mooiste kleedje al grotendeels afgegooid, maar toch was het zeer de moeite om te bewegen door het mooie landschap, en onderweg de dorst te laven ten huize van Juffrouw Tok.

De keuken in Buunderkamp was duidelijk bovengemiddeld van kwaliteit. Het ontbijt was ruim en onberispelijk, en ook tijdens het middagbuffet met belegde broodjes, fruit en soep was het aanbod groter dan de vraag. Het avondeten was niet volumineus, noch vettig, maar wel verfijnd en vernieuwend.  Zij die niet calorieschuw zijn, konden enkele patatjes extra gebruiken.

20190913 213249

Vier scrabblepartijen werden op 52 deelnemers losgelaten. De spelleiding werd telkens waargenomen door Chantal Naessens, de drijvende kracht achter het weekend. Haar collega-bestuursleden Martine Driegelinck, Jan Wouters en Ronny Rutten vervulden hun jurytaak met glans. Een bord, ezel, klokje of SWL kwamen er niet aan te pas, want de onverbeterlijke BoardKeeper-software was van dienst.

Floris van Ouwerkerk presteerde op hoog niveau. De Nederlander die geen lid is van het NTSV voelde zich in zijn sas. Hij won de vier wedstrijden, en was de onbetwistbare numero één. Als niet-NTSV’er kwam hij echter niet in aanmerking voor de eindzege. Die leek drie wedstrijden lang weggelegd voor Bert Leyssens. In de vierde wedstrijd moest hij echter genoegen nemen met een twaalde plaats, een situatie die Jan Cornet en Frans Symons in de gelegenheid stelde om eventueel nog over Bert te springen. Jan eindigde echter als tiende, en dat was niet goed genoeg. Frans Symons behaalde een zesde plaats, en liet zo Bert één luttel puntje achter zich. Bij de B-spelers was de zege voor Prateeksha Bouma, en bij de C-spelers mocht Chris Dehoperé een mand vol proviand in ontvangst nemen.

20190915 132916

BRAVO ALFA CHARLIE
                  1. Bouma Prateeksha
                   1. Symons Frans
                   1. Dehoperé Chris
                  2. Verbeke An
                   2. Leyssens Bert
                   2. Buelens Ann
                  3. Van De Ven Rita
                   3. Cornet Jan
                   3. De Grauwe Mirèse

Op het vlak van woorden die de revue passeerden, onthouden we vooral het openingswoord BITCHJE dat in partij 1 door teveel spelers gemist werd, de KAMERHEER die 118 punten opbracht, het wel degelijk goede RETEGOEDS dat niet opgemerkt werd, de solo CRUSHT van Bert Leyssens, en het SKYLAB dat te hoog gegrepen was voor iedereen. Partij 2 gaf menig speler een bliksemstart met ACYLERE. De solo’s NAMAGEN, BOEHA en EXPATS waren de weinige applausmomenten in de wedstrijd, die een totaalscore van 873 punten bereikte. In partij 3 lukte Floris een soloscrabble met ARKENEEL. Ook de andere scrabbles GESSERE, GELDPOT en DIEHARDS waren bijzonder uitslagbepalend. Naast DIEHARDS was ook CHEDDARS mogelijk. Op zondagvoormiddag werd de beslissende wedstrijd afgewerkt met dubbele blanco’s, zolang die voorradig waren. In 16 beurten werden 11 scrabbles gelegd, waarbij beurt 6 veruit de meest cruciale was: de negenklappers KALFSVET, HALFSTOK, STAFKIEL en STOFKALK ontsproten toen uit het gemeenschappelijk brein van de 52 deelnemers. Verbazingwekkend sterk! In de loop van de vier wedstrijden kwamen ook twee woorden die (nog) niet in de SWL staan, opvallend bovendrijven: MEMORIAL en LOONBRIEF. Alleen een LOONBRIEFJE brengt punten in het laatje…

Afgaande op de reacties nadien, en het buikgevoel van het organiserende bestuur kunnen we stellen dat we fier mogen zijn op het eerste Veluwe-weekend, en tegelijk blij met het feit dat 56 leden en een tiental meereizende partners kregen wat ze verhoopten. Voor herhaling vatbaar, misschien reeds in 2020, of anders toch zeker in 2021. Later hierover meer!

20190915 132002prijswinnaars duplicate 1 wedstrijd 20190915 132202prijswinnaars 1 blanco wedstrijd  
Charlie: Buelens Ann, Bravo: Quintens Miet & Van De Ven Rita,  Alfa: van Ouwerkerk Floris Charllie: Dehoperé Chris, Alfa: Cornet Jan, Bravo: Verbeke An
20190915 132409 20190915 132629
prijswinnaars duplicate 2 wedstrijd prijswinnaars 2 blanco's wedstrijd
Bravo: Bouma Prateeksha, Alfa: Leyssens Jos, Charlie: Monden Godelieve Alfa: Adelaar Carla, Charlie: Twan Swenker, Bravo: Verheijen Renate
Opmerking: wanneer de winnaar van een wedstrijd een tweede wedstrijd won, werd de prijs toegekend aan de volgende in de uitslag enz. zodat er per wedstrijd telkens 3 verschillende winnaars waren (in geval van ex aequo 4 of meer). Voor de einduitslag werden de plaatspunten van de spelers behaald over de 4 wedstrijden opgeteld en die bepaalden de uiteindelijke winnaar per reeks. 

UITSLAGEN

DUPLICATE 1 individuele uitslag met beurtdetail Alfa (A-spelers) Bravo (B-spelers) Charlie (C-spelers) wedstrijdverslag
1 BLANCO individuele uitslag met beurtdetail Alfa (A-spelers) Bravo (B-spelers) Charlie (C-spelers) wedstrijdverslag
DUPLICATE 2 individuele uitslag met beurtdetail Alfa (A-spelers) Bravo (B-spelers) Charlie (C-spelers) wedstrijdverslag
2 BLANCO'S algemene uitslag met beurtdetail Alfa (A-spelers) Bravo (B-spelers) Charlie (C)spelers) wedstrijdverslag

einduitslag

uitleg woorden wedstrijdverslagen NTSV-weekend Wolfheze

© 2015