VIERDE VOERENDAG VAN SCRABBLECLUB MUNSTER, BILZEN

vierde voerendag 2018

Frany Gregoor

Om negen uur ’s morgens druppelden de eerste Munsterse scrabbelaars binnen in Hostellerie De Cantarel. Met de bereidwillige medewerking van de uitbaters en het denk- en manueel werk van Josiane, Hilde en Frany, werd de avond voordien alles klaargezet.

Voor iedere deelnemer stond een tasje klaar met Voerense siroop, appelsap, een pen en een infoboekje over de streek.

Om even te bekomen van de omleidingen en andere wegenwerken om Sint-Martens-Voeren te bereiken, moest eerst een tasje koffie gedronken worden. Jammer genoeg misten we enkele trouwe gasten: Christel (werk), Bic (kleinkinderen) en Gaby die de avond voordien met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen. “Dat was even schrikken Gaby.” Gelukkig is het goed afgelopen.

Klokslag 10 uur trok Irene de eerste letters. Alle 21 deelnemers (Frany werd als Chinese vrijwilliger benoemd tot wedstrijdleider) waren het roerend eens dat op deze warme dag WATER (32) zou nodig zijn. In de vierde beurt zag alleen Ans een WEDUWE (48). Twee lettertrekkingen later verscheen de eerste scrabble: HERSTEM (91). Ook in beurt twaalf bleven de zeven letterblokjes op het bord liggen; INSNEDEN kreeg 72 punten, maar Mieke maakte er NASNEDEN van en dat bracht twee punten meer op. Bordbedienster Patricia deed een worp naar een topplaats met haar soloscrabble UITLOEIE (80). Eindelijk konden drie letters voor ‘water’. Men koos echter voor ONTWATERE (42) terwijl VISWATEREN (57) mogelijk was. Nicole Roex was op kousenvoeten naar de leiding geslopen. Patricia deed nog een poging om haar bij te benen, maar ook met de solo DEGEN (37) lukte het niet. Om 12.30 uur (tijd voor de lunch) werd de partij beëindigd met 870 punten. Reeks A: Nicole Roex 747, B: Jacqueline Maris 683, C: Hilde Olaerts 631.

gezelligheid kent geen grenzengezelligheid kent geen grenzen

Na de lunch was het tijd om iets anders te doen dan met lettertjes spelen. Sommigen kozen voor een partijtje kubb of petanque. Anderen genoten van het mooie terras, een drankje en een ijsje. Acht moedigen (5 vrouwen en 3 mannen) gingen op zoek naar de dassenburchten. Frany had beloofd dat het eerste gedeelte van de wandeling pittig bergop zou lopen, maar daarna een licht dalende wandelweg met echter nog één verrassing. Na het puffen – en godzijdank een bank – op de eerste helling, werd het gezelschap beloond met een panorama over de Voerense dorpjes. Even verder waren de tientallen dassenburchten.

DASSENBURCHT 2Dan de verrassing: een klim van een 150-tal meter met een stijgingspercentage van minstens 35%. Tussendoor op adem komen mocht en toen iedereen tot boven was gesukkeld zei Frany dat een ommetje ook had gekund om dezelfde plaats te bereiken!

Om 15 uur zat iedereen terug achter zijn scrabblebord voor een partij met één blanco blokje. Net als in de openingszet van de eerste partij, was er ook nu weer een zaalsolo: ZEEFDE (92). Uiteindelijk verschenen er in 17 beurten tien scrabbles. Solo’s waren er voor Mieke (VERMURWD 113), Guy (CROQUES 50), Odette (NASPOEDE 77 en NALOERDE 91) en Patricia met BAYEM (42). Mieke had de leiding in de A-reeks, Josiane voerde de B-reeks aan. Beurt 17 zette echter alles op zijn kop. Guy en Jacqueline scoorden 90 punten met BOTSCAN en pikten zo de zege mee in hun respectievelijke reeks. In reeks C telde Tony in totaal 14 punten meer dan Hilde.

De scrabbleborden mochten nu aan de kant, want de voor ons gedekte tafels stonden klaar op het terras. Eerst nog een aperitief. Dat dronken we op de gezondheid van de jarigen Hilde en Christel. Het viergangendiner wat daarna werd opgediend was om duimen en vingers af te likken. Tijdens de proclamatie ging heel wat lof uit naar de organisatie (dank u), de kok, het personeel en vooral de bezielster van de Cantarel, Marij.

De drie winnaars kozen voor het boek met alle horecagelegenheden van de Limburgse Voerstreek aan beide zijden van de landsgrens.

90 met de glimlach

                                 90 met de glimlach

 

 

felicitatie

gefeliciteerd5

Zij die nog een flinke terugreis voor de boeg hadden vertrokken huiswaarts. Een tiental anderen vond het terras, de wijn en de sfeer zo heerlijk dat ze er nog een gezellig boeltje van maakten. En met de bijna 90-jarige (15 juli hiephiephoera) erbij zijn de moppen en humoristische anekdotes nooit ver weg.

Het werd weer een onvergetelijke dag voor de Munsterse scrabbelaars. Dankzij de foto’s van Vic, kunnen we er nog dikwijls van nagenieten.

© 2015