DUIVELSE SCRABBLE PROOI VOOR MAESTRO JAN DE RIDDER

20180630 (1)

Bert van der Loo

Afgelopen zaterdag, 30 juni, ging om half zes de wekker in Casa van der Loo te Amsterdam-Noord. Jef Wuyts en Jan Cornet hadden bedacht de deelname van de rode duivels aan het WK voetbal in Rusland te combineren met een match in Schoten, niet geheel toevallig ook de plek van waaruit de wandelclub “Wijtschoter Duvels” hun activiteiten plachten te organiseren. Het was een match over twee wedstrijden met een ontbijt vooraf en we werden rond half negen in Schoten verwacht, dus rap rap, Gerritje van Mourik en Twan Swenker opgehaald en we waren heel vlot op weg naar Schoten alwaar wij royaal op tijd arriveerden.      

Floris van Ouwerkerk en Jan Tiek hadden zich ook aangemeld maar zij moesten helaas in extremis forfait geven en dat was toch een kleine sportieve domper. Tweeëndertig liefhebbers hadden wél de reis gewaagd, ondanks het schitterende weer en zij kregen daar beslist geen spijt van.

Plaats van handeling was een fraaie gerestaureerde voormalige hoeve, gelegen op het terrein van de wozoco “De 4 Notelaars” alwaar de Schotense Vandalen hun clubwedstrijden afwerken. Na een ontbijtje met verse zoete broodjes en koffie waren we klaar om in de prachtige zaal onze hersenen te pijnigen op vaak lastige trekkingen.

WP 20180630 005

Herman Theys opende met de solo BLAKS (28) maar Marjan Vinck liet zich dit niet doen en sloeg terug met haar “dames-solo” SULFER voor 32 punten, enkel twee heren hadden ook deze score. CENTS, in aanbouw met sulfers was 50 punten waard en er vielen enkele nullen voor sulfert. KNEUEN (34), CAMI (45) en YETI voor 40 waren de opmaat tot de eerste scrabble ORDETJE voor 98 punten, sommigen probeerden het met doretjes maar een kleine doré, tja, daar moet natuurlijk nog een extra e tussen. Dit bleek later bepalend voor het aanwijzen van die duivelse plek 13 in het klassement. Daarna was het weer zuinigjes aan doen met FERMS en AVENUE, beiden voor 24 punten.

INGEKORT was goed voor 45 punten en zelf had ik nul voor stokerig. Daarna kwam de tweede alles af op het bord met TIEREND voor 74 punten. Na BEZORG (34) hoorde je de hoofden kraken…. NAVOELEN moest je dat nou proberen of niet? Zij die het niet durfden liepen 78 punten mis en Stefaan Roels en Jan de Ridder snoepten daarna nog wat puntjes af met hun duo POEDJA voor 47 punten.

HIC was goed voor 43 punten en WEGZOND leverde 45 punten op gevolgd door het plakkertje HE voor 29 puntjes. De partij werd besloten met twee scrabbles op rij : WAGENDE voor 84 (die ik tot mijn afgrijzen miste!) en PELOTONS voor 82.

Jan de Ridder won de partij met 874 op een maximum van 938, op de tweede plaats Bertrand de Bouvere met 851 en derde was Jos Leyssens met 838 punten, alles was nog mogelijk dus.

Tijdens de pauze deden we ons in de tuin achter de hoeve tegoed aan lekkere broodjes en soep en het was goed toeven aldaar onder het heerlijke zonnetje, een heerlijke locatie gewoon!

Dan was het alweer tijd voor het tweede deel van de Duivelse Scrabble en die begon met WOUSE voor 36 punten, gevolgd door HORSJE voor 28 puntjes. Daarna volgde een trekking EMA*DSR waarmee meerdere scrabbles mogelijk waren maar maestro Jan verraste zelfs de Nederlanders met zijn solo EDAMMERS voor 95 punten, je moet het toch maar weer zien te vinden in drie minuten. GENUIENS in beurt vier was ook voor mij een gekend woord maar ook hier geldt hetzelfde als in de vorige beurt, drie minuten is soms gewoon te kort. Zelf was ik al blij met suienden voor 86.

Infloepe had ik beter niet kunnen gokken (nul) en het werd FLOEPE voor 42 punten waarna ik ook nog TYPE voor 41 over het hoofd zag.

Na heel lang zoeken vond ik even later HEALE voor 36 punten en was allang blij dat ik iéts had gevonden, bleek het nota bene een solo van uw verslaggever te zijn! KEF was plakken voor 43 punten en SCHORSJES (46) was slim gebruik maken van horsjes dat al eerder gelegd werd.                                                                 SABELEND was fraai plakken over meerdere letters maar leverde ook maar 36 puntjes op waarna JUNK (40) en TANREK (54-zoogdier binnen de orde Afrosoricida) de opmaat vormden tot Jan de Ridder`s tweede solo MONIALE voor 81 punten. Ook hier lagen veel mogelijkheden o.a. oliezand, oliekan en olieman werden aanvaard.

FIX (42) en DROME voor 33 punten leidden weer naar een volgende scrabble met DWINGEND voor 90 punten en daarmee was de koek op voor wat de scrabbles betrof. Wel werd nog gescoord met VERDROME voor 48, ZOZO voor 29 punten, VATTE voor 31 en CHANT voor 26 puntjes.

De computer vond in deze partij slechts 1 luttel puntje meer dan de spelers van vlees en bloed.

Het maximum over de twee partijen bedroeg 1896 p.

Bij de prijsuitreiking werd praktisch iedereen wel bedeeld en werd Jan Wouters beste B-speler (7de met 1643 p.), Myriam Van Linden beste dame (Duivelin) (9de met 1588 p.) en Karin Van Linden de “Advocate van de duivel” met haar dertiende plaats….

WP 20180630 014 WP 20180630 013

Zelf werd ik 8e en ik vond achteraf dat dat wel wat beter had gekund…. Jan de Ridder (1811 p.) bewees weer eens zijn pure klasse en pakte de hoofdmand mee naar huis met Bertrand de Bouvere (1725 p.) en Guy Mangelschots (1680 p.) op de overige ere-plaatsen.

WP 20180630 025 WP 20180630 019 WP 20180630 016

Het was zeer de moeite van het vroege opstaan waard, alle lof voor Jef Wuyts en Jan Cornet die er een prachtig en goed georganiseerd evenement van maakten dat zeker een tweede editie verdient!

EINDKLASSEMENT
 wedstrijdoverzicht 1 rangschikking 1 uitgebreid 1
wedstrijdoverzicht 2 rangschikking 2 uitgebreid 2

© 2015