Jan Cornet rijgt zeges aaneen, wint Carboneras 2018 en zet nieuw kampioenschapsrecord neer!

Bert van der Loo

De editie van 2018 van de jaarlijkse scrabble veertiendaagse in het Andalusische Carboneras was er eentje om niet licht te vergeten. Acht Vlamingen en vijf Nederlanders waren present. Aty Diemer moest wegens een noodzakelijke (en geslaagde!) oogoperatie helaas afzeggen en haar plaats werd last-minute overgenomen door Johanna Bouwman die via Twan Swenker met die scrabble-nerds werd geconfronteerd. Ze deed twee keer mee om een eerste indruk te krijgen en heeft al beloofd bij Arendsoog op maandag het nog eens te komen overdoen.

Deden verder mee: organisatrice Prateeksha Bouma, Gerritje van Mourik en bovengenoemden namens Nederland en Nana Van den Bossche, Paul De Bosscher, Bertrand De Bouvere, Nadine De Bue, Ann Buelens, Jeanine Van Lancker, Michel Verfaillie en favo Jan Cornet namens Vlaanderen.

Voor de liefhebbers van het naspelen van de gespeelde partijen zal ik niets over de gelegde woorden verklappen, de uitslagen per partij en de trekkingen en gelegde woorden vindt u onderaan dit verslag, de partijen zijn absoluut de moeite van naspelen meer dan waard!

De Belgen arriveerden op maandag en de dag daarop kwamen de Nederlanders aan via Rotterdam. Met uitzondering van Johanna kende iedereen elkaar natuurlijk en het weerzien en de kennismaking werden bezegeld met cava en de inmiddels bekende strijdkreet/proost “PLATIJA”! (spreek uit: platiega), voor de niet-begrijpers: Vlamingen zeggen “SCHOL!” bij het proosten, een schol is een pladijs en pladijs in het Spaans is dus PLATIJA!!                                                                          

Uiteraard keken we op dinsdagavond naar Nederland tegen Duitsland en het was voor mij een groot genoegen om Oranje de Duitsers in de pan te zien hakken met 3-0 ten overstaan van mijn Vlaamse vrienden. Zoveel hadden we op dat gebied niet te juichen de laatste jaren maar de Vlamingen gaven ook toe dat de weg naar boven, althans wat voetballen betreft (..) leek ingeslagen.

carboneras2018 (1)

De pot van de vanzelfsprekende voetbalpool werd uiteraard geliquideerd in de meest letterlijke zin van het woord en wie het uiteindelijk goed voorspeld had weet ik mede daardoor niet meer.

De volgende dag won Bertrand de eerste scrabblepartij middels een fraaie soloscrabble en ook zijn eega Nadine soleerde met een fraai woord dat weinigen gedurfd zouden hebben en ook Jan en de onvermijdelijke duplomaat deden van zich spreken.

Bertrand won ook de tweede partij met behulp van een soloscrabble en had zo al vier plaatspunten voorsprong. Maar tien partijen, dat is een lange weg, zoveel zou later blijken. We vulden de dagen met scrabble om half elf en daarna altijd zeer goed warm eten en uitstapjes her en der. Jan sloeg terug in partij drie en in die partij regende het werkelijk solo`s, ik ben benieuwd wat de naspelers daarvan gaan bakken ;-). We bezochten een grote, zeer fraaie cactustuin - annex kwekerij, gesitueerd midden in het ruige landschap van Andalusië, dat leverde uiteraard fraaie plaatjes op. Het weer was ideaal, slechts 2 dagen was het wat minder met een paar buitjes maar daar waren de appartementen voor!

Bertrand had via Prateeksha een gitaar geritseld en had zijn bladmuziek mee en we zongen met ons allen het hoogste lied waarbij Michel er steeds als de kippen bij was om de juiste componist en uitvoerende artiesten te noemen.

carboneras2018 (2)

Prateeksha was in het begin verkouden maar wist de vierde partij te winnen en daarmee was de Nederlandse eer gered want van mij moest het kennelijk niet komen deze veertien dagen.

Onze vaste tapas-plek “Felipes” moest het afleggen tegen de nieuwe topper in dezelfde straat, man man man , wát hebben we daar gesmuld en heel veel lol gehad!

Felipe had wel fraai verbouwd zodat we de belangrijkste voetbalmatchen aldaar in een prachtig privé-zaaltje konden bekijken. Ook bezochten sommigen concerten in het plaatselijke theatertje, o.a van een big-band en ook de jazz kwam aan bod.

We aten natuurlijk ook bij de fameuze Cristobal en Gerritje`s hondje Donna werd ook kogelrond van al dat heerlijks dat overal ter tafel kwam. Gelukkig voor haar raakte ze ook heel veel energie op het strand kwijt want borderterriërs die blijven graven! We maakten een prachtige rit door de sierra`s over kronkelige omhoog en omlaag gaande wegen met haarspeldbochten, leidend naar een prachtig op circa 800 meter hoog gelegen bergdorpje waar we een heerlijke maaltijd smaakten en de zeer vriendelijke uitbater ons in de watten legde.

carboneras2018 (3)

Jan gaf aan het bord niks meer cadeau en wist met een flink aantal fraaie zetten het verschil telkens te maken en zette een schier onverbeterbaar zes-op-een-rij record neer. Het verschil met de andere spelers was dit keer te groot. Ik had vooraf wel enige hoop op een goed resultaat want in juli klopte ik hem nipt over vijf partijen, nu ging ik door de gehaktmolen. Ik knokte met Michel om de derde plaats, lag ver achter, ging hem nog voorbij, maar moest in de laatste partij de vlag strijken.

Maar de vakantiepret was er natuurlijk niet minder om, Paul hield weer zijn traditionele quiz die in twee avondsessies werd afgewerkt over flora en fauna van “bij ons”, ABBA, de Sovjet-Unie en tweede plaatsen op het Eurovisiesongfestival. Uiteraard moesten we met de gevonden letters tien-letterwoorden vinden en daaruit ook de twee t/m negenletterwoorden. Uiteindelijk bleek Prateeksha de beste quizzer en won voor de derde keer op rij een dame de traditionele Indalo-trofee.

We hebben ook zeer fanatiek jeu de boules gespeeld, voor de kenners: petanque is de Provençaalse variant van dit nobele spel. Paul was veruit de fanatiekste en schraapte letterlijk het brons voor mijn neus weg, Johanna pakte namens Amsterdam zilver en Bertrand was de jeu de boules-koning 2018!

Voor de prijsuitreiking van dit alles aten we bij Maaike een heerlijke biefstuk en pakte Bertrand wederom zijn gitaar voor een fraai lied.

carboneras2018 (4)top-3 over de tien partijen: v.l.n.r. Bertrand De Bouvere (2), Jan Cornet (1), Michel Verfaillie (3)

Daarna was het weer gedaan en wachtte ons de reis (langs de glasbak) huiswaarts met mooie herinneringen in de bagage…

En dan nog dit:

carboneras2018 (5)Quercus breidt uit naar Carboneras, Spanje

 wedstrijdoverzicht partij 1 rangschikking uitgebreid
 wedstrijdoverzicht partij 2 rangschikking uitgebreid
wedstrijdoverzicht partij 3 rangschikking uitgebreid
wedstrijdoverzicht partij 4 rangschikking uitgebreid
wedstrijdoverzicht partij 5 rangschikking uitgebreid
wedstrijdoverzicht partij 6 rangschikking uitgebreid
wedstrijdoverzicht partij 7 rangschikking uitgebreid
 wedstrijdoverzicht partij 8 rangschikking uitgebreid
wedstrijdoverzicht partij 9 rangschikking uitgebreid
wedstrijdoverzicht partij 10 rangschikking uitgebreid
eindstand

© 2015