Floris van Ouwerkerk en Michel Verfaillie

winnaars tijdens scrabble-14-daagse in Heyd

Bert van der Loo

Net als vorig jaar trok een bont gezelschap Duplicate-spelers en een enkele niet-speler naar het rustieke Heyd in de Waalse gemeente Durbuy. Na het jammerlijke verscheiden van onze vriendin Annemie Vanderstraeten had Floris van Ouwerkerk gevraagd of hij haar plaats in de groep mocht invullen en zo geschiedde.

Deelnemers in de eerste week waren Paul De Bosscher en Nana Van Den Bossche, Wytze Groen en Gerie Blankesteijn, Jan Cornet, Jan Tiek, Renée van de Graaf, Ria Stoop, Jeroen Kramer, Michel Verfaillie, Aad de Vette, Twan Swenker, Floris van Ouwerkerk en uw verslaggever.

Verdeeld over de 12 beschikbare kamers en voorzien van een zeer goed geoutilleerde keuken waarin de eerste dagen Paul de Bosscher de scepter zwaaide en nadien ook Jeroen Kramer zich uitleefde, beleefden wij talloze culinaire hoogtepunten zoals o.a. heerlijke Vlaamse stoverij van Paul en een vlammende Surinaamse roti van Jeroen. Paul had tevens een dozijn flessen cava van eigen fabricaat meegebracht en die werden uitbundig soldaat gemaakt door het gezelschap.

Nadat het gezelschap zich op vrijdag had gesetteld werd op zaterdagochtend de eerste van 6 partijen gespeeld en Floris liet direct zien dat hij was gekomen voor de hoofdvogel. Jan Tiek mocht de eerste solo (NIMFEN) maken en soleerde nadien nog eens met OBESE maar Floris stelde daar een soloscrabble tegenover met WINDKAM en later nog een klein solootje met IAEN. Duplomaat was ons slechts een enkele maal te slim af met VELDMUTS en ook de laatste zet, TREKLIP, was vermeldenswaardig en was géén solo. Floris won de partij met 14 punten voorsprong op Jan Cornet en Jan Tiek was derde op bijna 100 punten achterstand….

Heyd01

Op zondag werd er door het gezelschap een markt bezocht in het naburige Bomal-sur-Ourthe en nadien moest men wachten tot Max Verstappen zijn grand prix op de Hungaro-ring met een fraaie tweede plaats achter Lewis Hamilton had afgerond alvorens de tweede partij van start ging. Hierin was Duplomaat het gezelschap twee keer te machtig met WORMAS en WALMUREN maar toch werden er door de spelers van vlees en bloed ook mooie woorden gelegd als CONO, ONTHALZE (176) UITGEEGD en VEENSPA, geen van allen waren solo`s dus het was niet alleen maar Floris die uitdeelde. Toch wist hij de partij op overtuigende wijze naar zich toe te trekken met 1153 op 1205 met Jan Cornet op 95 punten achterstand als tweede en ikzelf met 111 punten achterstand op de bronzen plek.

Heyd02 

In partij drie, op maandagochtend had Floris een “manic-Monday”, hij declasseerde het hele veld en zette de nummer twee Jan Cornet op 203 punten, een negenklapper achterstand!

Die negenklapper viel overigens niet te noteren in deze partij, wél een fraaie soloscrabble van Jan Cornet met ORATEURS waarna Floris het gaspedaal even diep indrukte. Met solo`s als MENSJ en INHEB, die de opmaat vormden tot twee soloscrabbles van grote klasse: FILMEPOS en OPBEDELEN schudde hij zo uit de mouw. Daarna had hij nog een solo met KNUTTE en nadat de zaal nog leuk meespeelde met NOODMAST en VERWIND plaatste Floris in de laatste beurt zijn slotakkoord met de soloscrabble ZANDVLO.

Daar hadden we niet van terug, ik mocht als schrale troost het brons weer pakken maar het was op 212 punten van de absolute crack van het Nederlandse scrabble.

Heyd03

Dinsdag was kennelijk een slechte dag voor de opper-favo. Jan Cornet had wel een goede dag en won de partij met 91,25% met 109 punten voorsprong op Floris en 136 punten op Michel Verfaillie die de 3e plaats opeiste.

Jan C. maakte solo-scrabbles met het fraaie ONGELMES en REVANCHE en solo`s met MESONEN en KEETMEID. Jan Tiek, die niet zijn allerbeste vorm had meegenomen naar Heyd, had een solo met HAAG en ikzelf met CORSA maar dat laatste was waarschijnlijk omdat ik een tijdje in een Opeltje rond heb gereden… Verder was OPANK nog het vermelden waard en ook het feit dat de duplomaat ons maar een enkele keer klopte, dit keer met het door de zaal wel gekende WOEFS. Zou het dan toch nog spannend gaan worden voor wat de strijd om de eerste plaats betrof?

Heyd04

Natuurlijk werd er niet alleen maar gescrabbeld maar hielden we ons met allerlei andere dingen bezig.

Er werd door diverse personen flink gewandeld, er werden allerhande spelletjes gespeeld zoals dixit, er werd door groepjes gekaart, o.a. klaverjassen, zwarte vrouwen en poker. Bij dat laatste, dat om echte pecunia werd gespeeld, smaakte ik het genoegen aan het eind van de week dertig euro winst over te houden op medespelers Tiek, De Vette, Kramer en van de Graaf. Maar het was het geld dat ik vorig jaar aan ze verloren had dus u moet zich daar niet al te zeer over verbazen hoor.

Jan Cornet en Aad de Vette speelden een aantal partijen schaak maar hoe dat afgelopen is dat moet ik u schuldig blijven.

Michel, Floris en Jan Cornet speelden onderling talloze partijen wedstrijd-scrabbel (met schaakklok en officiële SBNL-regels) waarbij wederom Floris er het vaakst met de overwinning vandoor ging maar dat mag geen verbazing wekken.

Ook deden we uitstapjes, naar Durbuy bijvoorbeeld waar een geweldige ijssalon zit die uitstekend “Australian home-made ice-cream” verkocht waar wij ons diverse malen met graagte aan bezondigden. Ook aten we in Barvaux heerlijk mosselen en fantastische Ierse biefstuk in een bij ons inmiddels goed bekend staand etablissement.

Verder werd de tijd ook gebruikt om heerlijk te ontspannen, `s avonds op de bank met een boek en een glas van het één of ander en met de kat van de buurboer op schoot, die was afgekomen op de gezelligheid. We kochten een zak brokjes voor het beest maar op het eind van de vakantie maakte ik mee dat dat eigenlijk totaal overbodig was. Vlak voor onze ogen maakte hij op indrukwekkende wijze een muis soldaat. De weekhartige lezer moet maar even door-scrollen dan zal ik vertellen hoe dat in zijn werk ging. Eerst beet hij de muis achter de voorpoten doormidden en onder luid gekraak verorberde hij de kop en het voorlijfje alsof het één of andere smakelijke delicatesse was. En dat was het voor hem waarschijnlijk ook. Daarna ging het achterlijf erin en en toen hij bijna klaar was spuugde hij de galblaas eruit. Dat was het enige dat hij niet bliefde en de vakkundigheid en snelheid waarmee hij dat deed was verbluffend. Onze lieve, aaibare tijdelijke huisgenoot bleek een niets ontziend moordend roofdier te zijn, fascinerend om te zien!

Heyd05

 

Heyd06 Heyd07

Op woensdag stond de vijfde partij op het programma, het meest bijzondere woord was TAENIAE dat ik voor de tweede keer in mijn carrière wél zag maar weer niet goed wist te spellen, verdorie, hier moet ik toch eens een training aan wijden…

Jan Tiek soleerde met MAARTSER en zelf had ik mijn tweede solootje met SPINS, het was verder geen partij met al te lastige woorden maar met ECLOGEN en CEDI wist duplomaat het veld toch twee keer wat punten af te snoepen. Floris won met 92,51% met Jan Tiek op vijf puntjes en Michel pakte de derde plaats op 49 punten achterstand.

Heyd08

Donderdag was het tijd voor de laatste partij van de eerste week. Nana en Paul hadden de volgende dag een afspraak om 12 uur `s middags en zouden die avond met Jan Cornet naar Vlaanderen vertrekken. Michel zou nog een week bliiven, Gerie en Wytze nog enkele dagen en de rest zou de volgende dag de koffers pakken en huiswaarts keren.

De partij begon met een strafschop, genomen door een subtiel boogballetje door het midden, een zogeheten PANENKA. Om één of andere reden durfde ik het woord niet aan en zodoende was het een soloscrabble voor Floris. Duplomaat leerde ons dat een KOELOVEN en KEHILLES correcte woorden waren en Jan Cornet soleerde met SEROEN.

De beslissende scrabble GANNEFJE zag ik niet en zodoende raakte ik een vrij zekere derde plaats in de eindrangschikking kwijt aan Michel en Jan T. die mij voorbijgingen. Floris won ook deze partij, nu met 97,16% voor Jan Tiek op 88 punten achterstand en Jan Cornet op de derde plek op 115 punten van de winnaar.

Heyd09

Zo kwam er eind aan deze sterk bezette 1e week waarin Floris zijn suprematie nog maar eens bevestigde:

Heyd10 Heyd11

© 2015