JAN, DE RIDDER VAN DE SCRABBLESPORT

Sinds augustus 2002 werden 100 interclubs gespeeld. Al die tijd bekleedde Jan De Ridder van Heureka Mechelen de eerste plaats in de ranking. Op interclubs eindigde hij zelden buiten de top tien. Als dat toch eens gebeurt, zoals onlangs in Mortsel (19e), dan is dat uiteraard zeer opvallend. Men vangt dan vragen op als "zou hem dat al ooit overkomen zijn?" of "zou hij ooit nog een lager percentage behaald hebben?", enz...

De rankingarchieven maken duidelijk dat Jan De Ridder de Roger Federer van de scrabblesport is. Hij nam deel aan 83 van de laatste 100 interclubs en won 43 van die wedstrijden! Dat is fenomenaal! Hij kende zijn topjaar in 2007. Op 25 augustus 2007 stond achter zijn naam een rankingscore van 98.99 RP, een gevolg van 10 overwinningen op 12 wedstrijden. Op 30 augustus 2003 had hij in de ranking een gigantische voorsprong van 7.37 RP op de tweedegeklasseerde. Op 16 april 2005 was Jans voorsprong herleid naar 0.66 RP. Het was Riccardo Ounane die toen Jan het vuur aan de schenen legde.

Jan De Ridder

Op zijn 83 wedstrijden scoorde Jan 80 maal meer dan 90 RP. Slechts drie keer lukte hij daar niet in. Een eerste keer overkwam hem dat in Tessenderlo (juni 2004). Jan kreeg toen een nulscore in een beurt waarin anderen met VOLANTJE 176 punten kregen. Dit had tot gevolg dat hij eindigde als dertiende. Zijn percentage van 83.17% was gezien de omstandigheden nog zeer aanzienlijk. Het werd omgerekend naar 88.17 RP.

In Brugge (maart 2005) eindigde hij op een dertigste plaats. Hij behaalde toen een score van 78.26%, goed voor 85.94 RP. De grootste verklaring voor deze minder goede prestatie was de nulscore die hij tezamen met menig ander deelnemer kreeg voor de foute scrabble LANDLOZE. Dat woord werd later opgenomen in de SWL.

Meer dan vier jaar lang bleef Jan ver uit de buurt van de score die hij in Brugge behaalde. Op 24 oktober 2009 heeft hij echter in Mortsel zijn minst goede prestatie van de voorbije 100 interclubs laten optekenen. Jan vond nochtans in 12 van de 17 beurten de max, maar hij miste vier van de acht mogelijke scrabbles, en kreeg een nulscore voor BESCHEREN, een woord dat tot 1999 in Van Dale stond, maar nadien niet meer werd opgenomen. In die bewuste beurt krijgen tientallen spelers 131 punten voor andere geldige scrabbles, en dat kost uiteraard een pak plaatsen... De score van 76.34% of 85.71 RP leverde een negentiende plaats op. Beide cijfers zijn iets slechter dan de cijfers die in Brugge 2005 behaald werden.

Jan De Ridder is een meester in het scrabblespel, daarvan moet niemand overtuigd worden. Niemand kan aan hem tippen, wat geenszins impliceert dat hij nooit te kloppen is. Ook Roger Federer verliest wel eens een tennismatch. Dat elk spel moet gespeeld worden, en dat zelfs in de laatste beurt nog addertjes in het gras kunnen schuilen, die een goede eindscore in de weg kunnen staan, dat heeft elke actieve scrabbelaar al menigmaal ondervonden. Dat Jan die negatieve verrassingen kan beperken tot 3 exemplaren op 83 wedstrijden, ook dat doet niemand hem na. Fantastisch gewoon! 

© 2015