Overwinning voor Jan De Ridder

Sint Niklaas2019 (1)

Marcel Verstraete beste B - Wim Aarts beste C
Arendsoog Amsterdam winnaar clubtrofee

Conny De Rouck

Overmere, 27 juli 2019

Op zaterdag 9 augustus 1980 organiseerde de Wase voor de eerste maal een tornooi. Toen namen er 37 scrabbelaars deel aan de wedstrijd. Winnaar werd Koert Impens, Bertrand De Bouvere werd tweede en Hub Moonen zaliger derde.

Dit jaar was de club aldus aan haar 40ste organisatie toe. Ondanks de ongeziene hitte van de voorbije dagen, waren toch 119 scrabbleaars van de partij. Deze heuglijke gebeurtenis moest uiteraard gedeeld worden met hen. Elke deelnemer werd getrakteerd op een flesje wijn voorzien van het logo van de club.

Dit was echter niet het enige goede nieuws. Er was een jarige in de zaal: Camille Vetsuipers; na de ontvangst van sprankelend vocht, mocht hij de eerste lettertrekking voor zijn rekening nemen. Dit leverde de schamele score van 18 punten op. In beurt 3 werd dit woord echter verlengd tot SEKSBAZEN, goed voor 60 punten. De letters “EELINPA” zorgden in beurt 4 voor de 1ste scrabble van de partij: KAPELIEN, een variant van KAPPELIENE, hoofddeksel voor meisjes. Drie beurten verder kon met de letters “AEWTGAE” voor 71 punten de scrabble AANGEWET gevormd worden.

In beurt 9 werd de blanco uit het zakje gehaald en daardoor kon er FRANC worden gelegd voor 72 punten, één puntje méér dan de scrabble van beurt 7 had opgeleverd.

De 10de en laatste beurt vóór de pauze werd HILTEN gevormd, het meervoud van HILT(E), wat 2 betekenissen heeft: greep, handvat of een van tenen gevlochten visfuik.

Aan de pauze stond Jan De Ridder op kop met 462 punten. Bruno De Bouvere  en Jan Cornet vervolledigden de voorlopige top 3, respectievelijk met 450 en 439 punten. Het theoretisch maximum bedroeg 478 punten.

Bij de 13de beurt werd opnieuw een blanco getrokken, alsook de letter X. Hierdoor kon IDEEFIXE worden gevormd, een scrabble van 84 punten. Met 10 punten meer werd in de volgende beurt OVERSLEUR gelegd, een 10 letterwoord waarbij twee E’s werden opgenomen.

Beurt 17 zorgde voor de hoogste score van de dag: voor 108 punten werd ENTERKOE gevormd, een éénjarige koe. In deze beurt kon men ook een scrabble maken (FONETIEK, KINETOSE en ONKIESTE) maar deze woorden leverden minder punten op.

Dat er niet alleen woorden met klinkers en medeklinkers moeten worden gelegd bewijst het woord MMM van beurt 18. Het spel werd in de 20ste beurt afgesloten met de vijfde scrabble: DEINSDEN waarmee 80 punten werden verdiend. Het theoretisch maximum bedroeg 1079 punten.

Jan De Ridder behield zijn leidersplaats met 990 punten. Bert Leyssens van Chipka had één scrabble méér dan Jan maar toch strandde hij op 6 puntjes. Ook na de pauze bleef Jan Cornet derde, hij behaalde 952 punten.

Met zijn 14 de plaats behaalde Marcel Verstraete de titel van beste B. Wim Aarts eindigde op plaats 41 die goed was voor de titel van beste C.

De plaatsen 5, 11 en 13 van respectievelijk VAN DER LOO Bert, ADELAAR Carla en EIKENAAR Wesley bezorgden ARENDSOOG AMSTERDAM de clubbeker. Ze waren terecht fier op hun prestatie en hopelijk ook op hun rijkelijk gevulde mand met o.a. Belgische streekbieren. Wesley is nog onbekend in Vlaanderen maar deze 19-jarige student sinologie uit Alkmaar laat hoogstwaarschijnlijk nog veel van zich horen op Vlaamse scrabblepartijen.

IC Sint Niklaas (4) IC Sint Niklaas (7)

© 2015