FRANS SYMONS ZEGEVIERT BIJ DE SENIOREN

Senioren 2019 (2)

Monique Deprez en Cecile Verstraete winnen in B en C

verslaggever: Rudi Ailliet

Voor het 23ste Seniorenkampioenschap (het 14de onder NTSV-vlag) zakten 69 scrabbelaars naar de Tieltse deelgemeente Aarsele af, waar de zaal van het Ontmoetingscentrum – met zicht op een uitnodigende groenzone – door de spelers gunstig onthaald werd. Na een partij die beslist werd in de eerste vijf en de laatste vier van 22 zetten toonde Frans Symons (Littera Tessenderlo) zich de beste van allen, Monique Deprez (Blanco Tielt) en Cecile Verstraete (Ypsilon Jette) gingen met de B- en de C-zege huiswaarts.

Spelleider Joseph Vandaele liet kleinzoon Lars de eerste zeven letters uit het zakje vissen en met DOAKSMJ konden de scrabbelaars op pad. De laatste letter van JAKOS kwam op de ster en prompt knutselden enkele spelers daar vanop H1 ZENIGER aan, een alles-af die 98 punten opleverde. Met VLAGT en WIEMEL bleef het even rustig. Blijkbaar was dat de stille aanloop naar KNOPPEND dat 75 punten opbracht. En toen begon een lijdensweg van de 6de tot en met de 18de beurt. Voor de pauze sierden EXEN, CENT, CUT, ZAIRE en BI de bovenste helft van het bord, zodat de max halfweg de partij op 417 punten bleef steken. Het had iets beter gekund, indien iemand in plaats van ZAIRE de verborgen VRAAGZIN had ontdekt. De top-11 zag er bijzonder gevarieerd uit met 4 dames en 7 heren en met spelers uit 10 verschillende clubs. Frans Symons (Littera Tessenderlo) leidde met amper 6 verliespuntjes of 98,56 % voor Henk Jongepier (De Wase Sint-Niklaas) met 401, Monique Deprez (Blanco Tielt) met 399, Wytze Groen (Lettergreep Amersfoort) met 393 en Jos Leyssens (Chipka Aalst) met 389 punten.

De koffiekoeken waren lekker en iedereen duimde voor betere lettertrekkingen, maar het bleef in eerste instantie speuren naar puntjes. De zaal kende JUBEE niet en hield het bij BEVUE en daarop volgden WOEFS en BESES, waardoor het bord echt vast leek te lopen. Omer Van Hoecke (Fair Play Destelbergen) zorgde met zijn solo AFKIJFT voor de ontgrendeling van het spel. NIFTY en RESEM brachten samen 93 punten op, EH beschouwen we als een te verwaarlozen tussendoortje alvorens de definitieve klappen werden uitgedeeld. Christine Bossu (Zeekant Oostende) soleerde met DATU en dat bracht Romain Frickx (Verba Rotselaar) op ideeën. Hij ging namelijk op zijn beurt solo met de scrabble ENDODERM, waar de meesten zich tevreden stelden met DROMEND of DORMEND. Met CREME en HEDGEND liep de score weer aangenaam op en met een alles-af kreeg de partij een deugddoend slotakkoord: ANALOOG leverde 86 punten op, iets meer dan AANLOGDE of LOSGAAND.

Senioren 2019 (3) Senioren 2019 (4) Senioren 2019 (5)

In de top-10 doken in vergelijking met de stand aan de pauze liefst 5 nieuwe namen op en ook 4 van de 5 spelers die zich wisten te handhaven, kwamen op een andere plaats terecht. Alleen Frans Symons hield voet bij stuk en werd terecht winnaar met 887 punten op een maximumscore van 958, goed voor 92,59 %. Los Leyssens (825) klom van 5 naar 2 en Henk Jongepier (817) zakte van 2 naar 3. Ook Monique Deprez (811) moest een plaatsje inboeten maar haar resultaat bleek goed voor de B-zege. In haar categorie was zij de betere van Willy Lintermans, Christine De Beuele, Nadine Desmet en Miet Quintens. We noteerden op de beprijsde ereplaatsen als 5de Omer Van Hoecke (Fair Play Destelbergen 796), 6de Willy Lintermans (Littera Tessenderlo 789), 7de Michel Verfaillie (Fair Play Destelbergen 779) en Tina Verdonckt (Blanco Tielt), 9de Bertrand De Bouvere (Ypsilon Heist 774) en 10de Gerda Van Mierlo (Littera Tessenderlo 771). Op rang 20 nestelde zich ouderdomsdeken Cecile Verstraete (712) als C-winnares. Zij hield in haar reeks Mirèse De Grauwe, Maria D’Hondt, Agnes Lauwens en Greta Markey achter zich.

Ten slotte nog een paar weetjes uit de jurykamer. De beoordelaars deelden 84 nullen uit. De zaal deed zes keer een beroep op de scrabble-VAR en in vijf gevallen bleef de toegekende nul bewaard. Er werden twee merkwaardige nullen uitgedeeld aan spelers die met nieuwsoortige borden uitpakten: iemand legde een woord op R-11 en een andere denksporter positioneerde een woord op E-19. Als we ooit eens door de 15-letterwoorden heen zijn, kunnen we misschien denken aan de uitbreiding van onze borden? Even checken bij Mattel of daar muziek in zit … 

© 2015