SCRABBLEBORDEN WORDEN PROTAGONISTEN OP IC MECHELEN

ICMECHELEN 2019 (3)

interclubzege voor Stefaan Roels

Mia smolders (11e) zegeviert bij het B-peloton en Patrick De Smet (13e) bij het C-peloton
Littera Tessenderlo winnaar clubtrofee

ICMECHELEN 2019 (4) ICMECHELEN 2019 (5) ICMECHELEN 2019 (6)

Bert Leyssens & Jill Suykens

22 juni: een stralende zon zorgde voor een broeierige zaterdagmiddag waarop 119 scrabbleliefhebbers in de tuinbouwschool van Mechelen verzamelden voor wat een scrabblerijke doch tumultueuze interclub zou worden. De organisatoren zorgden ervoor dat iedereen met 90 cm/speler voldoende ruimte had en dat niemand last moest hebben van de tafelpoten. De zaalinfrastructuur beperkte Heureka wel tot een klein projectiedoek en het gebruik van 2 traditionele scrabbleborden op ezels. Echter de hoge dosis zonnestralen zorgde voor een lastige belichting op het witte doek waardoor de zichtbaarheid niet optimaal was.

Nadine De Smet mocht als jarige de eerste lettertrekking verzorgen en daar kon men wel over ZEUREN. De woorden neuroze en oneuzer zorgden meteen voor 33 nulscores, waaronder zijzelf. Kort daarna was er veel te CODEREn wanneer spelleidster Jill de volgende zeven blokjes uit haar zakje toverde: STLAE*I. Een karrenvracht aan mogelijkheden voor 94 punten waaruit de jury ELASTIEK koos, omdat de topzetten niet gevonden werden - PELITAS (100ptn) en EGALIST (98ptn) met de aanbouw “zeurende”. Dat je soms FLEXibel moet zijn om in een WAGONLIT te kruipen, moet de JUF die allergisch is aan HEVEA, ongetwijfeld geweten hebben. Gelukkig maar dat Rita Hofman zich niet DOODNIESte van een allergie, anders had ze deze soloscrabble niet kunnen leggen in beurt 4. De enige alternatieve scrabble (2ptn minder) die ook door niemand gevonden werd, was “dienstdoe” op H6 V. In beurt 9 zullen er velen vrijwel meteen “snoever” gezien hebben in de getrokken letters, maar toen werd iedereen gespaard van een ware ravage. Eén van de ezels van de grote borden begaf het onder de loden hitte en commotie alom. NTSV-voorzitter Marc Stepman snelde meteen te hulp door volgens het reglement de beurt te annuleren. Om Heureka de tijd te geven de infrastructuur te herstellen, werd met volmondige instemming van de spelers in de zaal de pauze per direct aangevat, een unicum. Terwijl iedereen buiten een luchtje schepte en van een gebakje smulde, waren de inrichters bezig de ezel te KLEMMEN zodat het bord weer kon ingezet worden. Geen gewonden en geen nulscores met de aanbouw “wagonlits”; het correcte meervoud blijkt “wagonslits” te zijn. Opmerkelijk: bij de pauze stonden er maar liefst 14 spelers in de top 10, met 6 spelers op de 9e plaats. Alles lag dus nog dicht bij elkaar, enkel Stefaan Roels en Herman Theys hadden al wat voorsprong op nummer 3, Herman Vanackere, met respectievelijk 458 en 452 en 430 punten.

ICMECHELEN 2019 (7)Wie na de pauze de grasZODEN van de DEKSELSE tuinboUWschool wou OPRENNEN om te BANDYen, had de verkeerde sport en ondergrond gekozen. Monique Antheunis, de 2e jarige in de zaal, mocht als lid van club nummer 13 dan ook die beurt trekken. De fotografe van dienst had nog meer werk na de pauze, want deze kon de foto van Katia Deprez CHIMPEn nadat deze haar fles Gouden Carolus opgehaald had voor haar solo REVELT in aanbouw met “flext”. Mooi gevonden, zo vond ook haar buurvrouw, die uit euforie zo enthousiast reageerde dat Katia’s bord volledig overhoop gegooid werd. Alweer een probleempje met een bord, dat vakkundig door Jill werd opgelost door Katia één beurt vooraan te laten spelen. Daar zal men niet over DEBATTEREn, maar wel over de schrijfwijze van dat laatste. Leider aan de pauze Stefaan schreef dit foutief, tezamen met enkele anderen waardoor zijn overwinning ineens niet meer zo zeker was. Aan alle goede SONGS komt een einde zal hij gedacht hebben, maar gelukkig voor hem is scrabble een QUOTAvrije sport. Met een score van 1034 op 1132 hield hij nog net Jan Cornet (1031) en Herman Vanackere (1026) af en mocht daardoor o.a. een uniek beeldje als prijs naar huis meenemen. Mia Smolders eindigde als beste B op een 11e plaats, maar was “slechts” de 6e speler in de uitslag van Littera Tessenderlo, die meer dan verdiend de overvolle prijzenmand voor de beste club mee naar huis mochten nemen met 14 plaatspunten. Patrick De Smet eindigde als beste C op een prachtige 13e plaats.

© 2015