Bert van der Loo wint in Heyd, klopt Drandusje Cornet over zes partijen

Bert winnaar Heyd 2018

door uw speciale scrabble-reporter Jan Nooitgedagt

Net als in voorgaande jaren trok een select gezelschap er weer een week op uit om te genieten van een welverdiende vakantie in combinatie met een scrabbletornooi over zes wedstrijden.

Plaats van handeling was dit keer het rustieke Heyd, niet ver onder Luik, een fraai ruraal gebied dat (nog) niet door het massatoerisme verpest lijkt. Twaalf spelers arriveerden al op vrijdag, alleen Nana Van den Bossche en Paul de Bosscher bezochten de record-interclub van De Wase Sint-Niklaas en kwamen af op zaterdagavond. Toen was wel de eerste partij al gespeeld en besloot organisator-speler-jury Twan Swenker dat de overige spelers hun slechtste uitslag mochten laten vervallen zodat ieder`s percentage over een gelijk aantal partijen kon worden berekend.

Deden verder mee: favo Jan Cornet,die in Blankenberge fraai won door Floris van Ouwerkerk te kloppen, Annemie Van Der Straeten, Michel Verfaillie, Aad de Vette, Jeroen Kramer, Ria Stoop, Wytze Groen, Gerie van Barneveld, Carolien Arnold, Renée van de Graaf en Bert van der Loo.

heyd groepsfotoDe scrabblepartijen waren veelal lastig door de niet al te florissante trekkingen van Aad de Vette, er werd gespeeld met het computermaximum en in de eerste partij was Duplomaat maar liefst zes keer te sterk voor dit deelnemersveld. Er waren solo`s van Jan Cornet met SECCE en DYUL en de soloscrabble HOELMANS van Bert van der Loo. Jan won deze partij met 804 op 966 en Michel Verfaillie en Bert waren tweede en derde.

Er werd om beurten gekookt maar vanaf de aankomst van Nana en Paul was het toch laatstgenoemde die in de keuken het heft in handen nam en daar was iedereen blij mee, vooral zijn Vlaamse stoof werd door de spelers bejubeld en ook de pannenkoeken bij het ontbijt waren top, uw verslaggever is niets tekort gekomen! Op de laatste avond werd gekozen voor een uitstekende bistro in het nabijgelegen plaatsje Barvaux.

In partij twee scoorde Annemie Van Der Straeten twee solo`s, met YAWLS en GEMZEN en Duplomaat verraste het gezelschap met de negenletter-scrabble OMAJURKEN. Jan soleerde met NAUTIEK voor 140 punten en won daardoor zijn tweede partij met 904 op een max van 1000 en Jeroen Kramer, die later nog een heerlijke Surinaamse roti zou maken, werd tweede voor Annemie op plek drie.

Tussendoor werd door het gezelschap gewandeld, gewinkeld, en ook kastelen bezocht waarbij het schitterende kasteel van Modave niet ongenoemd mag blijven, zéker een bezoekje waard!

Partij drie werd weer door “moeilijke” trekkingen gehinderd, maar duplomaat had behoudens DANSUUR niet zoveel in te brengen bij de spelers. Paul soleerde met GOUDA, Bert met BALORIGE en op het eind deed ook Michel nog een duit in het zakje met TAXOL. De partij werd door Bert gewonnen met Wytze Groen en Aad de Vette op de overige ereplaatsen.

Uiteraard werd er ook een paar keer gepokerd waarbij Jeroen en Aad de munten binnen harkten maar hier later weer van trakteerden op diverse lekkernijen, o.a heerlijk ijs in Durbuy. Ook werd er geklaverjast, Dixit gespeeld (heel leuk gezelschapsspel) en gepuzzeld en gelezen. Het was goed toeven daar, maar ik ving her en der op dat de afwezigheid van Jan Tiek wel voelbaar was. Behoudens dat “JKT” een zeer goede speler is, was hij ook vaak verantwoordelijk voor een bepaalde sfeer op dit soort evenementen. Hopelijk zien we Jan snel weer terug achter zijn scrabblebord.

In de vierde partij solootjes van Bert met HEILA en in de laatste beurt van Jan met QUATER. Alleen Jan en Gerie van Barneveld hadden geen nul(len) in deze partij en Jan pakte zodoende zijn derde dagzege, voor Bert op plek twee en Renée van de Graaf als derde.

In de tussenstand stonden Jan en Bert op 1 punt van elkaar en hielden Nana, Annemie en Wytze elkaar in het vizier voor wat betreft de derde plaats. Er kon nog van alles gebeuren maar ja, zo`n lopend woordenboek als Jan heeft dan wél fatsoenlijke trekkingen nodig. En die kwamen maar niet, in partij vijf had hij dan wel een soloscrabble met ZOOGEENS maar die was slechts 68 punten waarbij de concullega`s gewoon mee konden snoepen voor 49 punten. Met andere woorden, Jan kon zijn woordenschat-surplus niet verzilveren zolang Aad zulke trekkingen verrichtte. Bert soleerde ook nog met VEXEREN en Jan won zijn vierde partij met 834 op een max van 889 (..) met Nana als tweede met 823 en Annemie als derde met 808. Bert verloor slechts 30 punten aan Jan zodat de laatste partij allesbeslissend zou worden.

In de finale-partij bleek lettertrekker Aad “het” ineens weer te kunnen want er vielen maar liefst zeven scrabbles te noteren met een maximum van 1122. Mijn eerdere bewering dat Jan hier voordeel van zou hebben kwam echter niet uit. Het begon met WORSTEL voor 88 punten en die had bijna iedereen snel gevonden. Dan kwam AKTETJES voor 75 punten en nu hadden slechts Bert, Wytze en Michel een scrabble gevonden, wonderbaarlijk blijft dat toch, dat missen van ogenschijnlijk makkelijke scrabbles. Maar het werd nóg gekker, want na DOMWEG (30) en DYNE (41) kwam ZEKERDER voor 82 punten op het bord en deze werd gemist door o.a Bert, Michel én Jan! Ook Annemie miste hem en zag haar kansen op een derde plek hierdoor flink kleiner worden.

Bert soleerde met NUCLEINE voor 78 punten maar kwam daar feitelijk zeer goed mee weg want Jan maakte unicaten (66) en de 63 punten voor worstelenden had Bert compleet over het hoofd gezien!

Met BRANIEN (109) en ASWEIDE (89) deed duplomaat nog van zich horen en Paul soleerde nog met AMBON voor 63 en Jan met FLANEUR voor 82 punten maar heel moeilijk werd het niet meer. Bert won met 978 op 1122 en hield Aad en Nana achter zich. Het verschil met Jan was 66 punten op de meet en zodoende won Bert na Mesnil-St. Blaise (2013) nog eens een scrabbleweek en dat had hij zelf niet zien aankomen: “incidenteel van Jan winnen lukte me wel eerder maar over een hele week, nee dat is me nooit eerder gelukt tegen een speler van dat kaliber” aldus de blije winnaar. Twan had bij de prijsuitreiking weer via een tombola voor iedereen een aardig prijsje en Ria vond het sneu voor de nummers 4, 5 en 6 dus die kregen van haar ook een trofeetje.

Twan de Organisatorman

Scrabbleweek Heyd, Wallonië, vijf meetellende partijen tegen duplomaat:

 1. Bert van der Loo          87,77%
 2. Jan Cornet                  87,05%
 3. Nana Van Den Bossche  83,12%
 4. Wytze Groen               82,42%
 5. Annemie Van Der Straeten    80,80%
 6. Aad de Vette               80,78%
 7. Jeroen Kramer              79,00%
 8. Renée van de Graaf      78,58%
 9. Michel Verfaillie            76,97%
 10. Paul De Bosscher        74,56%
 11. Ria Stoop                  68,51%
 12. Carolien Arnold           67,95%
 13. Twan Swenker            64,79%
 14. Gerie van Barneveld     55,40% (in de uitslagen abusievelijk Blankesteijn en Blankenberge genoemd)

     Twan de organisatieman

© 2015