FRANS SYMONS BESTE SENIOR 2023


Ailliet Rudi

Blanco Tielt noteerde 75 inschrijvingen voor het 16de officiële Seniorenkampioenschap onder NTSV-vlag (eigenlijk al het 25ste officieuze als je de wedstrijden in Beukenhove meerekent, toen in goede banen geleid door Marcel Devlieger en Paula Verhelst). Zes scrabbelaars haakten af, onder hen ook Jan De Ridder. Spelleidster Chantal Naessens nodigde de jarige Paul De Bosscher uit om de eerste lettertrekking te verrichten. Hij stuurde de groep met IOONEDO op weg.

De kleine zaal van de Europahal heeft, zoals de trouwe bezoekers weten, een L-vorm. In het zaalgedeelte werd het bord met de beamer op groot scherm geprojecteerd, in het bargedeelte keerde Blanco-voorzitter Joseph Vandaele een stuk in de tijd terug en bediende het magnetische bord met losse letterblokken. Dat was even wennen maar het materiaal leverde perfecte dienst.

De partij startte voorzichtig met DOOIEN, GROOVE en CEMS. In de vierde beurt was het tijd voor de eerste scrabble met ONTVIELT. Ook ONTLIET en ONTVILTE waren mogelijk maar leverden minder punten op. Daarna volgden weer vier ‘mindere’ zetten met CREW, ELVERS, SNUL en ANA. Met de pauze in zicht werd het spel een heel andere richting uitgestuurd. Eerst soleerde Conny De Rouck met GRAFBORD (48 punten) en toen wees Frans Symons alle tegenstand terug met de soloscrabble NAZIPERS. Meteen gespreksstof voor de pauze waarin de spelers een lekker stuk taart aangeboden kregen.

Aan de rust leidde Frans Symons (Littera Tessenderlo) met 333 punten op 403 (of 82,63 %). Hij werd op de hielen gezeten door Bertrand De Bouvere (Ypsilon Heist) en Willy Van Laethem (’t Peirt Dendermonde) met 323 punten. Verder volgden Tina Verdonckt (Blanco Tielt, 315), Omer Van Hoecke (Fair Play Destelbergen, 313), Ronald Torreele (Coxhyde Koksijde, 312), Juliette Van Pottelbergh (Chipka Aalst, 310) en drie spelers van Littera Tessenderlo, nl. Miet Quintens (308), Herman Theys (307) en Marc Voet (304). Deze tien spelers haalden meer dan 75 %.

Met FUNKE begon het tweede wedstrijddeel relatief rustig, maar de zet leverde toch 51 punten op. Maar dan brak de strijd in volle hevigheid los: drie scrabbles in vijf beurten. Eerst kwam NEULENDE op het bord en er werden nog 12 andere puntenrijke combinaties gevonden; vervolgens bleek DARMBEEN de hoogste vondst in de zaal (terwijl de computer beter deed met WEBADRES); met INOX en PEDATI (een solo van Jef Wuyts) werd wat gas teruggenomen om dan met ZAGEMEEL de maximumscore naar 800 op te trekken. In de laatste vijf beurten viel niet merkwaardigs meer te noteren en sprokkelden de denksporters met WAAN, HET, JOK, KRIJT en HYPES toch nog 950 punten bijeen.

Frans Symons – algemeen winnaar en beste in groep I - stond zijn eerste plaats niet meer af, al zag hij zijn voorsprong op Willy Van Laethem tot 8 puntjes krimpen. Bertrand De Bouvere finishte als 3de met 833 punten. In groep II bleek Jef Wuyts de beste (Litttera Tessenderlo, 803, 7de), in groep III was dat Miet Quintens (818, 5de), in groep IV Lizette Janssen (Heureka Mechelen, 763, 24ste) en in groep V Marcel Verstraete (Homerus Gent, 779, 19de).

Volgende afspraak voor de Senioren in Tielt staat genoteerd op zaterdag 10 februari 2024. Het bestuur van Blanco Tielt gaat graag in op de vraag van een aantal scrabbelaars om vanaf volgend jaar ook een clubbeker te voorzien.

top-10