WINST VOOR BERT LEYSSENS TE TESSENDERLO, HEUREKA CLUBWINNAAR


Ronny Rutten

De organiserende club was zeer blij met de 111 deelnemers die mochten verwelkomd worden. Met een prima zaal, een professionele beamer en geluidinstallatie, grote tafels en 16 kandidaat-helpers, beschikte Littera over sterke troeven. Dat alles staat niet garant voor een vlotte wedstrijd, maar geruggesteund door routine, opgebouwd tijdens de voorbije 30 organisaties, keek de organiserende equipe vol vertrouwen de wedstrijd tegemoet.

Met HELSEN, BEGOMD en ILEUM werd een aanloop genomen voor een hink-stap-sprong, waarbij driemaal na elkaar een scrabble kon gevormd worden. STOTENDE of TOETSEND was de ‘hink’, FRANKERS de vrijmoedige ‘stap’ en ENQUÊTE de ‘sprong’ die door slechts 25 spelers met succes werd uitgevoerd. De woorden die volgden, nl. WEGKUS, EOCEENS en FONCE, waren bij de meesten hooguit  aanwezig in één of ander zijkamertje van het geheugen. JAAP zette in de tiende beurt de totaalteller op 525 punten en gaf het sein om te pauzeren en een hapklare koffiekoek uit te kiezen. De tussenstand leerde ons dat Jan De Ridder (524 p.) maar één puntje gemist had. Bert Leyssens (515 p.), Bert van der Loo (514 p.) en Bertrand De Bouvere (513 p.) waren echter niet veraf. Wie in beurt 11 VAR en APA kende, kon voor 49 punten VARENS neerplanten op het bord. Aansluitend pakte Dirk Van Den Herrewegen uit met de solo PAGI (+6 p.), een woord dat net als ‘pagina’ en ‘pax’ reeds in het Romeinse Rijk over de tongen ging. De 15 spelers die UP verlengden tot UPS door VERWIS of WEGVIS te vormen, kregen hiervoor 63, respectievelijk 60 belangrijke punten. De trekking in beurt 14 bevatte twee blanco’s. Voor de negen spelers die toen kozen voor BADZONE of BLAZOEN waren 40 punten weggelegd. Bert Leyssens was één van hen. Een derde beurt op rij knabbelde hij aan de voorsprong van Jan De Ridder. In beurt 15 duwde Bert nog extra door. Voor een vierde keer konden alle letters weggespeeld worden: LETSEND en STEELDEN leverden het meest op.  Tal van andere mogelijkheden maakten dat slechts 20 spelers de scrabblebonus aan zich zagen voorbijgaan. Gespreid over vier opeenvolgende beurten had Bert een achterstand van 9 punten omgebogen naar een voorsprong van 15 punten. Na honderdmaal HI of HO kon LETSEND met KRAJ verlengd worden tot KLETSEND. MOOT en TEX veranderden nog weinig aan de rangschikking.  

Bert Leyssens van Chipka Aalst had in 15 van de 19 beurten de topzet gezien. Hij miste zo slechts 16 van de 936 punten en won zo met glans de wedstrijd. Jan De Ridder (905 p.) van Heureka Mechelen en Jan Cornet (875 p.) van Vandalen Schoten eindigden op de tweede, respectievelijk derde plaats.  Opvallend was ook de vijfde plaats van Lars Van Der Vekens (849 p.), een jonge discipel van Heureka, en de tiende plaats van de Gentse Linda De Groote. Het betreft twee niet-geklasseerde spelers.

De reekswinnaars:        

  1. Bert Leyssens – 1e – 920 p.
  2. Bert van der Loo – 4e – 864 p.
  3. Annemie De Waele – 8e – 832 p.
  4. Antoin Meerschaert – 26e – 788 p.
  5. Lutgard Torfs – 43e – 749 p.

Jan De Ridder, Lars van der vekens en Annemie De Waele eindigden allen in de top 8, waardoor de clubzege aan Heureka Mechelen toekwam.

top-10