Bruno De Bouvere, Chipka Aalst en Oost-Vlaanderen

blinken uit op NTSV-Bekerwedstrijd 2023

Rudi Ailliet

Met 95 kwamen ze naar Tielt afgezakt, scrabbelaars uit 20 Vlaamse NTSV-clubs. Om tal van redenen meldden zij zich in de Europahal present: omdat ze schitterden in het voorbije seizoen en nu een prijs mochten ophalen, omdat ze in extremis elk in hun reeks de bekertitel op zak wilden steken, omdat ze zich met hun club wilden onderscheiden of omdat zij zich als beste scrabbleregio in de kijker wilden spelen. De bekerpartij bracht 948 punten op en Bruno De Bouvere (Ypsilon Heist) toonde zich de beste van het lot door Jan De Ridder (Heureka Mechelen) met 9 puntjes te kloppen. Chipka Aalst 1 bleek de beste ploeg en Oost-Vlaanderen de sterkste regio.

NTSV-voorzitster Chantal Naessens heette iedereen van harte welkom. Nadat alle laureaten van het afgelopen NTSV-seizoen onder applaus de revue passeerden, stuurde zij de denksporters met MLONGEB op pad voor een partij die 20 beurten in beslag zou nemen. De O van BONGEL deed meteen daarop dienst als eerste letter van de eerste scrabble. Omdat het nog vroeg in de partij was, waagden zich nogal wat woordpuzzelaars aan OMJANKEN en ze kregen gelijk. Met een matig VERZET en een puntenrijke CURVE baanden de spelers zich een weg naar het opmerkelijke FANGOBAD. De geneeskrachtige modder resulteerde echter niet in betere trekkingen of vondsten. Men moest vrede nemen met woordjes als BERM, HEDE en LOEFDE. Met HEIMWEE werd een punt gezet achter de eerste helft, goed voor 494 punten. De koffie en de taart werden gesmaakt. Achter de schermen worstelde men intussen met een koppig computerprobleem en de spelleidster met een gebroken duim nadat ze tegen de glazen deur van de jurykamer aanliep …

Dan maar zonder clubrangschikking naar deel 2. NEXUS was een mooie opener en ook de x4 TRAINER liet beterschap vermoeden. Wie wist dat TRAINERE mocht, bouwde daar de volgende beurt NEUROOT aan, goed voor 83 punten. Ook ‘duotone’ en ‘junootje’ leverden in die beurt flink wat punten op. Met PANVIS klom de score eindelijk boven de 700. ETS was een pover tussendoortje maar toen kwam de vierde alles-af van de middag eraan: NAJOELDE, alweer geen voer voor twijfelaars die liever eieren voor hun geld kozen. Het spel liep langzaam naar zijn slotakkoord, opgebouwd met woorden als ZWANKTE, GISP, QUE en SYNC. De tweede helft leverde 454 punten op.

Bijna de helft van de zaal haalde 70 % of meer. Bruno De Bouvere schitterde met 867 op 948 of 91,46 %. Jan De Ridder zat hem dicht op de hielen met z’n 858 punten of 90,51 %. Jan Cornet (Vandalen Schoten) tikte als derde aan met een score van 841 punten. Ronny Rutten (Littera Tessenderlo) bleek de beste II-speler te zijn (11de, 768). In reeks III was de zege voor Annemie Dewaele (Heureka Mechelen), 22ste met 722 punten. Brenn Quirynen (Vandalen Schoten) volgde op twee punten en werd winnaar in reeks IV. Patrick De Smet (Wase Sint-Niklaas) werd als beste V-speler mooi 9de met 779 punten.

Jos Leyssens, Bert Leyssens en William Callewaert bezorgden met hun 4de, 10de en 12de plaats Chipka Aalst 1 de clubtitel. Het trio hield Littera Tessenderlo 1 (30 plaatspunten) en Ypsilon Heist 1 (34 plaatspunten) net achter zich. Met 7 spelers in de top-12 of 55 plaatspunten kon de regiotitel Oost-Vlaanderen niet ontsnappen. Limburg werd tweede met 114 plaatspunten, West-Vlaanderen klom na de pauze over Antwerpen naar de derde plaats.

En dan nog dit: van de 95 deelnemers waren er 73 (!) die geen enkele scrabble vonden. Geen enkele speler vond de 4 scrabbles. Wellicht een unicum in de scrabblewereld?