VERBA ROTSELAAR, 15 JAAR LID VAN HET NTSV

Verba 15 jaar

Verslag: Lieve Vanderleyden

Initiatiefnemers voor de wekelijkse bijeenkomsten van een groepje vrienden en kennissen, die de interesse deelden voor het scrabbelen waren Lut Detandt en Lizette Cresens.

Op 1 oktober 1998 werd “VERBA” geboren. We waren al snel met een tiental mensen en we speelden bij Lizette thuis in Haacht. Het corrigeren van het spel was een hele klus, die geklaard werd door Lut en Lizette. Alles gebeurde nog manueel zonder hulp van één of ander computerprogramma.

Enkele jaren later besloten we te “verhuizen” naar Piervenshof in Keerbergen, waar al gauw enkele gastspelers opdaagden. Zo waren Paula en Gaston bij de eersten. Gaston was sinds 1992 voorzitter van Alfabet-Putte en hij kon ons dan ook heel wat raad en logistieke ondersteuning geven. Hij nam lange tijd de verbetering van de wedstrijd op zich en maakte daarbij gebruik van “Score”, een computerprogramma dat ontwikkeld was door zijn jongste zoon. Gaston was ook degene die ons stimuleerde om aan te sluiten bij het NTSV.

Op 20 oktober 2001 was het zover: we werden VERBA-KEERBERGEN, kregen clubnummer 31 en konden voortaan ook deelnemen aan tornooien van het NTSV. We kozen een voorzitter, penningmeester en secretaris. De club telde 9 officiële leden.

We speelden drie jaar lang in Piervenshof, maar doordat meerdere gastspelers de weg vonden naar Keerbergen, was het zaaltje daar soms te klein. Intussen waren enkele leden weggevallen en van de overblijvers was meer dan de helft afkomstig van Wezemaal of Rotselaar. Zouden we niet verhuizen?

Bij de start van het nieuwe seizoen 2004-2005 was het zover. We vonden een nieuw onderkomen in ’t Huis in Rotselaar. Op een plaats met zo’n naam kun je niet anders dan je snel thuis voelen. We werden VERBA-ROTSELAAR.

De 6 clubleden voelden zich niet alleen goed bij elkaar tijdens de wedstrijden, maar ook daarbuiten organiseerden we al eens een etentje of namen deel aan een wandelzoektocht.

Rotselaar was blijkbaar ook een goede plek om gastspelers van het Leuvense te ontvangen. De club groeide elk jaar een beetje aan en tegen 2011 waren we met 13 leden. Datzelfde jaar werd Danny Crabbé winnaar van het RK Vlaams-Brabant – Brussel, een overwinning die hij nadien jaarlijks herhaalde. Hij is trouwens ook onze jaarlijkse clubkampioen.

In 2012 waagden we ons voor het eerst aan het organiseren van een tornooi. Het werd het NTSV-tornooi dat zijn 20ste editie vierde. Dankzij de bestuursleden van het NTSV, het organisatietalent van Chris Dehoperé en de inzet van vele mensen verliep het tornooi vlekkeloos. Dit was een goede oefening voor een eigen IC-tornooi in mei 2013. De drie daaropvolgende jaren verzorgden we telkens het NTSV-tornooi.

Omdat sommigen maar niet genoeg kunnen krijgen van het scrabbelen, spelen we sedert 2015-2016 twee keer in de week. Geregeld trekken clubleden naar andere clubs (tot zelfs in Heist) om daar hun scrabblevaardigheden te trainen

Op 1 maart 2016 verloren we één van onze trouwe actieve scrabbelaars, Anne Cardyn. Oorspronkelijk speelde ze bij “Vinding Leuven”, maar ze was intussen al een tiental jaar aangesloten bij VERBA Rotselaar.

Elk jaar komen we samen voor een gezellig etentje en voor een “outdoor”-scrabblespel.

Op 15 december vierden we het 15-jarig bestaan van VERBA Rotselaar met een hapje en een drankje.

© 2015